Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči připravili pro vojáky z NATO ukázku detekční techniky v rámci mezinárodního kurzu

Pod záštitou certifikovaného vzdělávacího centra Armády České republiky Centre od Excellence ve Vyškově proběhl ve čtvrtek 7. 4. 2016 v areálu brněnského střediska ŠVZ HZS ČR další výcvik mezinárodního kurzu Introduction to the International CBRN Training Curiculum Course.

Na přípravě a průběhu tohoto výcviku spolupracovalo ŠVZ s HZS Jihomoravského kraje. Hlavním úkolem bylo seznámit specialisty krizového řízení pro oblast CBRN (chemické, biologické, radiační a jaderné události) s vybavením a prostředky k provádění chemického a radiačního průzkumu ve výbavě HZS ČR.

Instruktoři ŠVZ a příslušníci HZS Jihomoravského kraje připravili pro dvacítku odborníků z různých členských a partnerských zemí NATO nejen praktickou ukázku detekční techniky a prostředků individuální ochrany, ale i scénář zásahu s únikem nebezpečné látky a dopravní nehodu s výskytem zdroje ionizujícího záření. Po zásahu vždy následovalo vyhodnocení ze strany instruktorů a výměna praktických zkušeností mezi odborníky z jednotlivých zemí. 

Tentokrát se tohoto výjimečného výcviku zúčastnili i pozorovatelé, kteří jsou předními experty v oblasti krizového řízení v NATO.

Rádi bychom tímto poděkovali kpt. Mgr. Pavlovi Kukletovi a sloužícím příslušníkům PS Líšeň za pomoc s realizací tohoto na přípravu náročného zaměstnání, o jehož smyslu svědčí jak spokojenost účastníků kurzu, tak spokojenost mezinárodních pozorovatelů, a doufáme, že navázaná oboustranná spolupráce s Armádou ČR v oblasti výcviku bude pokračovat i nadále.

Kpt. Bc. Vlastimil Svoboda
Sdílet