Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a zdravotničtí záchranáři v Olomouckém kraji prohlubují spolupráci, stvrdil ji podpis obou ředitelů

Hasiči a zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje, kteří se denně potkávají na výjezdech k mimořádným událostem, dále prohlubují vzájemnou spolupráci.

Od dubna budou moci být jednotky hasičského záchranného sboru povolávány k událostem, které vyžadují poskytnutí neodkladné první pomoci. Hasiči jsou totiž vybaveni automatizovanými externími defibrilátory, které umožní okamžitou pomoc člověku, který má zástavu srdce. Dohodu o spolupráci dnes podepsali ředitelé obou záchranných složek.

V ojedinělých případech, kdy je potřeba použít defibrilátor, jsou hasiči na místě události dříve než sanitka a mohou tak do doby našeho příjezdu poskytnout neodkladnou první pomoc.

řekl ředitel zdravotnické záchranné služby Petr Hubáček

Jeho kolega, ředitel hasičského záchranného sboru, Karel Kolářík doplnil, že použití přístrojů se předpokládá zejména v případech, kdy je záchranka u jiných mimořádných událostí, v nepřístupných terénech či zamořených prostorách, nebo když je nutné během krátké doby poskytnout neodkladnou pomoc velkému množství zraněných.

Experti z řad zdravotnických záchranářů proškolí jednou ročně své hasičské kolegy v poskytování první pomoci a používání přístrojů. Ty jsou již součástí výbavy hasičských jednotek. Automatizovanými externími defibrilátory, které byly v minulosti mnohdy pořízeny z příspěvků měst a obcí, je vybaveno všech 13 stanic profesionálních hasičů v našem kraji.

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje

Mgr. Pavel Vysloužil
mluvčí ZZS Olomouckého kraje
Sdílet