Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velmi vážná dopravní nehoda dvou dodávek ve Zlíně

Dne 29. 8. 2008 ve 20:27 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jednou cisternou.

Dne 29. 8. 2008 ve 20:27 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/49, v křižovatce u Intersparu, došlo k velmi těžké dopravní nehodě dvou dodávek zn. Mercedes Vito (SK) a VW Transporter bezpečnostní agentury.

Podle svědků vjel řidič Vita do křižovatky v době, kdy na zelený signál projíždělo pancéřované vozidlo bezpečnostní služby. Po vzájemném čelním střetu zůstal převozový vůz uprostřed křižovatky a mercedes pokračoval v jízdě do protisměru a mimo vozovku, kde narazil do vysoké kamenné opěrné zdi.

V mercedesu se slovenskou registrační značkou cestovali tři muži. Po nárazu utrpěl mimořádně těžké zranění spolujezdec na předním sedadle, který vypadl z otevřených dveří a nohama zůstal zaklíněný ve zdemolované kabině. Tělo bylo vláčeno do zastavení o zeď a bylo těžce zraněno. Řidič byl aktivovaným airbagem udeřen do nepřipoutaného těla, následně byl odmrštěn mezi sedadla, kde upadl do bezvědomí. Třetí cizinec na zadním sedadle utrpěl lehké zranění. Ve voze bezpečnostní služby byli dva zaměstnanci, kteří při nehodě utrpěli lehká zranění.

Dopravní nehoda se stala na velmi frekventované křižovatce, která byla okamžitě zablokovaná. Těžce zraněnému spolujezdci pomáhali jako první občané, kteří čekali na nedaleké zastávce MHD. Ve stejné době se do poskytování první pomoci zapojil také řidič a školený zdravotník záchranné služby, který měl volno a byl tou dobou v restauraci jen pár metrů od nehody.

Příjezd záchranářů na místo byl prakticky okamžitý. Sídlo Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje je jen asi padesát metrů od křižovatky, stanice městských hasičů v dojezdu do jedné minuty a policejní hlídka zrovna projížděla po hlavní silnici. Postupně se tak sjely čtyři vozy zdravotníků, tři vozy hasičů, čtyři auta a dvě motorky policie. Usměrňovat dopravu a hlídat veřejný pořádek přijela také hlídka strážníků Městské policie Zlín.

Prioritou záchranářů byla starost o zraněné a účastníky nehody. Během ošetřování nejvíce zraněného muže se řidič probral z bezvědomí. Řidič mercedesu byl silně podnapilý. Všichni byli postupně přeneseni nebo dovedeni do sanitek a putovali do nemocnice k další nezbytné lékařské péči. Předběžná bilance ukazovala na jedno zranění v kritickém stavu, jedno těžké zranění a tři zranění lehká.

Hasiči zajistili oba vraky vozů proti případnému požáru a uniklé provozní kapaliny byly zasypány sorbenty v prostoru celé křižovatky. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla značně omezena průjezdnost důležité spojnice. Hlídky policie musely zajistit odklon a řízení provozu. Vyšetřování dopravní nehody trvalo asi dvě hodiny.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet