Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prestižní soutěž Orlická věž proběhla již po šestadvacáté

Dne 13. května 2016 krátce po deváté hodině odstartoval v areálu hasičské stanice v Ústí nad Orlicí již 26. ročník celostátní soutěže nazvaný Orlická věž. Profesionální hasiči z celé České republiky soutěžili v jedné z disciplín požárního sportu, a to ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže pomocí hákového žebříku.

Každoročně se soutěže účastní přibližně 130 nejlepších závodníků z celé České republiky a Slovenska. Dnes se závodu účastnilo celkem 103 závodníků. Příslušníci v okrese Ústí nad Orlicí opravdu žijí sportem. Hasiči tady podávají skvělé výkony v požárním sportu, v nejtěžších hasičských disciplínách TFA, ve futsalu, orientačním běhu a právě i ve výstupu na cvičnou věž.

Počasí závodníkům docela přálo a nerozhodil je ani fakt, že je pátek třináctého. Mezi závodníky panovala výborná nálada. Tato soutěž je specifická tím, že soutěžící mají čtyři pokusy vyběhnout do 4. podlaží cvičné věže.

Rekord ve výstupu na tuto věž drží od roku 2013 Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje, který vystoupal v roce 2013 na věž s časem 13,68 s.

Dřívějšími rekordmany byli například Josef Pěnča z HZS ÚO Strakonice, čas 14,18s. Dalšími borci, kteří vystoupali na věž pod čas 14.10 s, byli: Rudolf Adamička (HZS Půchov, Slovensko), Radek Vyvial (HZS ÚO Kolín), Jan Neubert (HZS ÚO Jílové) a Karel Ryl (HZS ÚO Ostrava).

Výsledky naleznete v příloze.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Orlická věž 2016 PDF.pdf zobrazit online PDF 828 kB