Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení „Migrace 300“ prověřilo připravenost Středočeského kraje na případnou migrační vlnu

Několik desítek středočeských policistů, příslušníků Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, členů Českého červeného kříže, Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje a dalších složek integrovaného záchranného systému se v úterý 12. dubna 2016 zapojilo do cvičení Migrace 300, jehož cílem bylo prověřit postupy všech složek IZS při zvládnutí případné migrační vlny.

Štábní část cvičení se konala v areálu Krajského ředitelství policie Středočeského kraje na Zbraslavi a taktická část s praktickými ukázkami, do nichž byli zapojeni figuranti představující cizince z Iráku a Sýrie, proběhla v areálu Územního odboru Policie ČR Beroun.

Uspořádáním cvičení jsme si chtěli vyzkoušet, jak bychom zvládli možný příjezd migrantů na území našeho kraje, a zmapovat silné a slabé stránky připravenosti na takovou situaci.

řekl hejtman Miloš Petera, který je zároveň předsedou Bezpečnostní rady kraje

Cvičení simulovalo situaci, kdy u Břeclavi na území České republiky neoprávněně vstoupila velká skupina cizinců a policie Jihomoravského kraje požádala o pomoc mj. i Středočeský kraj. Část migrantů proto byla převezena do areálu berounské policie za účelem provedení správních úkonů.

Autobus přivezl do Berouna celkem třicet figurantů, z nichž zhruba třetinu tvořily ženy. Policisté je vyváděli po jednom a předávali je k dalším úkonům.

Kontroluje se, jestli nejsou ozbrojeni, co mají v zavazadlech, zjišťují se základní identifikační údaje. Pokud mají doklady, opisují se. V případě, že doklady nemají, zjišťujeme jejich jméno, národnost, státní příslušnost apod. za pomoci tlumočníků.

popsal proces náměstek ředitele Krajského ředitelství PČR Středočeského kraje pro vnější službu plk. Mgr. Jan Ptáček

Hasičský záchranný sbor si na místě vyzkoušel také mobilní dekontaminační zařízení, které by mohlo být v případě nutnosti použito k zajištění akutních hygienických potřeb migrantů.

V takovém případě migranti dostanou identifikační pásku, zanechají svůj oděv v tomto zařízení, provedou očistu těla a dostanou náhradní oděv.

přiblížil způsob využití stanoviště dekontaminace osob (SDO 3) ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing Miloslav Svatoš


Domnívám se, že integrovaný záchranný systém je dobře připraven. Ukázalo se však, že je nutné na Krajském úřadě Středočeského kraje dovybavit pracoviště krizového řízení pro zajištění činnosti krizového štábu kraje a bezpečnostní rady kraje.

Hlavně za účelem efektivní komunikace a sdílení dat se složkami IZS i dalšími územními orgány v případě řešení mimořádných událostí a krizových situací. Je zapotřebí všechny složky IZS a jejich operační střediska propojit s územními orgány on-line.

Chtěl bych tuto věc projednat na nejbližším Zastupitelstvu kra­je.

zhodnotil průběh cvičení hejtman Miloš Petera


Poslanec Parlamentu ČR a místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Richard Dolejš poděkoval všem zúčastněným složkám cvičení s tím, že splnilo svůj účel:

I když migrační vlna na území kraje neprobíhá, je potřeba, aby byly složky IZS připraveny. V tom vidím velký přínos pro občany Středočeského kra­je.


Krajští odborníci na bezpečnost společně s vedením středočeské policie a dalších složek IZS nyní budou proběhlé cvičení analyzovat.

Konkrétní závěry z provedeného cvičení a jeho vyhodnocení projedná Bezpečnostní rada Středočeského kraje v druhé polovině měsíce května.

uzavřel tajemník krajské bezpečnostní rady Ing. Luboš Navrátil

Zdroj: Středočeský kraj – Krajský úřad
Foto: HZS Středočeského kraje
Sdílet