Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jindřichohradečtí hasiči cvičili zásah při vlakové nehodě, postarat se museli o dvacítku osob

Vlaková neštěstí patří k těm, která mají nejhorší následky. Nehody na železnici jsou pro zasahující složky vždy velice komplikované a náročné. Hasiči, zdravotníci a policisté se musí ve většině takovýchto případů potýkat s velkým počtem zraněných osob, ke kterým je velmi často obtížný přístup. Jak by nehodu na železnici zvládli jindřichohradečtí hasiči, ukázalo cvičení, které proběhlo v úterý 12. dubna 2016.

V odpoledních hodinách došlo dle plánu cvičení na železniční stanici v Jindřichově Hradci k nehodě osobního vlaku. Simulovaná nehoda předpokládala, že vlak přijíždí do stanice vysokou rychlostí, najede na poškozenou kolej, čímž dojde k vykolejení vlaku a následnému nárazu do betonového peronu a ocelového sloupu.

Ve vlaku cestuje kromě strojvedoucího dalších 19 osob. Nehodu spatří výpravčí, který ihned volá pomoc na linku 112. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vysílá k nehodě hasiče a předává událost ostatním složkám.

Jako první k nehodě přijíždí jednotka jindřichohradeckých profesionálních hasičů následována prvními sanitkami. Průzkum ukazuje, že se jedná o událost s větším počtem raněných, velitel zásahu informuje operační středisko. Dále okamžitě rozhodne o vyslání skupin hasičů, jejichž úkolem je vyhledávání a záchrana zraněných.

Po dohodě s vedoucím lékařem ZZS rozděluje velitel zásahu místo události na třídící a záchranný prostor a prostor zdravotnické pomoci ZZS. Zdravotníci ZZS pro třídění zraněných použijí metodu START.

Hasiči pak z havarovaného vlaku vyprošťují a vynášejí zachráněné zraněné, lékaři ZZS je třídí a hasiči je pak odnášejí do zdravotnického prostoru. Zde zdravotníci dopřesňují diagnózy a připravují zraněné k odesílání do nemocnice.

Likvidaci následků nehody vlaku dnes cvičili profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec, jindřichohradecká dobrovolná jednotka a jednotka HZSP SŽDC České Budějovice. Hasiči spolupracovali se zdravotníky ZZS Jihočeského kraje z výjezdové základny v Jindřichově Hradci a jindřichohradeckými policisty. Cvičení se zúčastnilo více než 50 cvičících.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet