Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Externí defibrilátor u berounských hasičů má na svém kontě už dva zachráněné životy

V říjnu 2013 získali profesionální hasiči na stanici Beroun sponzorským darem od firmy SPORTOVNÍ CENTRUM EDEN BEROUN automatizovaný externí defibrilátor (AED) LIFEPAK CR Plus. Výhodou tohoto defibrilátoru je možnost napojit na jeho elektrody jiný AED, například z výbavy vozidla zdravotnické záchranné služby.

Konkrétně tento AED je zařazen na vozidle RZA VW Transporter, které je určeno primárně na zásahy při dopravních nehodách a jiných součinnostních zásazích se ZZS. Premiéru si berounský AED odbyl hned v lednu roku 2014, kdy byl použit při resuscitaci řidiče, který na dálnici D5 zkolaboval za volantem osobního automobilu a narazil do svodidel.

Druhý případ záchrany života díky tomuto přístroji se odehrál v úterý 12. dubna 2016 v obci Beroun – Hostím, kde na lávce pro pěší přes potok Loděnice zkolaboval šedesátiletý muž. V tomto případě dispečink zdravotnické záchranné služby aktuálně vyhodnotil, že nejblíže postiženému je AED právě na požární stanici Beroun a prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje v Kladně vyslal jednotku na místo.

V obou případech po iniciovaném výboji AED a díky asistované resuscitaci předávali hasiči postiženého zdravotnickým záchranářům ve stabilizovaném stavu nebo při vědomí.

Celkem je u profesionálních hasičů ve Středočeském kraji 12 přístrojů AED, tři jsou darovány sponzorsky a devět jich je hasičům zapůjčeno od ZZS Středočeského kraje. Dalších devět přenosných defibrilátorů je v kraji rozmístěno u jednotek SDH obcí.

Shodou okolností na Benešovsku vyjížděla minulý týden ve středu 6. dubna na žádost ZZS jednotka SDH Čechtice se svým přístrojem AED k záchraně lidského života přímo ve své obci.

mjr. Ing. Milan Provazník
územní odbor Beroun
HZS Středočeského kraje
Sdílet