Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedenáct jednotek zasahuje u požáru skládky komunálního odpadu nedaleko Čáslavi

Požár skládky komunálního odpadu na západním okraji Čáslavi (Středočeský kraj, okres Kutná Hora) byl na operační středisko Středočeských hasičů ohlášen v pátek 15.4. krátce po půlnoci. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Čáslav.

Velitel zásahu si na místo dále vyžádal 3 jednotky profesionálních hasičů s 9 vozidly a 9 jednotek dobrovolných hasičů s 11 vozidly. Celkem na místě zasahovalo cca 70 hasičů.

Na místo byla také povolána výjezdová skupina chemické laboratoře Kamenice (HZS Středočeského kraje), která zde prováděla měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší. Vzhledem k příznivé meteorologické situaci zplodiny hoření neměly negativní dopad na obyvatele okolních obcí.

Vzhledem k těžkému terénu, který byl částečně nepřístupný pro cisterny, při hašení spolupracoval i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Během dopoledne provedl několik desítek shozů na špatně přístupná místa požáru.

Pro plynulé zásobování hasební vodou zřídil velitel zásahu čerpací stanoviště na Podměstském rybníku v Čáslavi. Doprava vody byla následně prováděna kyvadlově pomocí cisternových automobilů. Hasební zásah byl prováděn několika proudy a také pomocí tzv. monitorů (přenosné proudnice, které umožňují bezobslužný provoz). Lokalizace požáru byla provedena v 11:47 hod. a do odpoledních hodin bude probíhat dohašování požáru.

Hasiči na místě spolupracovali s hlídkami Policie ČR, zástupci města Čáslav, hygienickou stanicí a v neposlední řadě s provozovatelem skládky, který se podílel na likvidaci požáru pomocí bagru, buldozeru a 7 nákladních vozidel, která přivážela zeminu na zahrnutí místa požáru.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet