Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uplynulý víkend na Liberecku

Od pátku 29. do neděle 31. srpna 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 32 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, u nichž bylo třeba zásahu hasičů, bylo zraněno 5 osob.

Území okresu Česká Lípa: 10 událostí

Dopravní nehoda v Arnultovicích

V sobotu 30. srpna 2008 ve 21:22 hodin vyjeli na žádost Policie ČR dobrovolní hasiči města Nový bor k dopravní nehodě v ulici Rumburských hrdinů v novoborské části Arnultovice. Na místě hasiči nalezli havarovaný osobní automobil zn. Peugeot 605. Ke zranění osob nedošlo. Hasiči automobil převrátili na kola, odpojili akumulátor a jímali unikající provozní náplně. Po té provedli i zasypání uniklých kapalin sorbentem. Po šedesáti minutách byly následky nehody zlikvidovány.

Nebezpečné látky ve sklepě

V neděli 31. srpna 2008 v 11:25 hodin byl ohlášen výskyt neznámých chemických látek ve sklepním prostoru rodinného domku v Doksech. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Česká Lípa a jejich dobrovolní kolegové z Doks a České Lípy – Staré Lípy. Po příjezdu na místo události na místě byl ohlašovatel, který si stěžoval na neznámý zápach ze sklepa budovy. Hasiči ve spolupráci s policií provedli násilné vniknutí na vedlejší pozemek, aby se dostali ke vchodu do sklepa. Byla vytvořena průzkumná skupina v protichemických ochranných oblecích, která byla vyslána na průzkum sklepa. Průzkumem sklepa byl zjištěn nález několika lahví obsahující benzen, tetrachloretylen, odrezovač a motorový olej a dále různé nádoby s neurčitým obsahem v celkovém množství téměř 100 litrů. Některé z nádob měly porušené uzávěry, některé je neměly vůbec. Na podlaze byla rozlitá kapalina nezjištěného druhu. Místo bylo uzavřeno vytyčovací páskou. Dekontaminaci zasahujících hasičů provedla vysokotlakým vodním proudem dobrovolná jednotka z Doks. Po předání místa zásahu pracovníku odboru životního prostředí městského úřadu Česká Lípa se jednotky vrátily zpět na základny.

Požár slámy

K nahlášenému požáru slámy v Kunraticích u Cvikova vyjeli v neděli 31. srpna 2008 krátce před půl čtvrtou odpoledne profesionální hasiči HZS LK ze stanice Jablonné v Podještědí a jejich dobrovolní kolegové z jednotek Kunratice u Cvikova, Jablonné v Podještědí, Cvikov a Nový Bor. Na hašení byly nasazeny tři vodní proudy. Požár byl zlikvidován v 16:55 hodin.

Území okresu Jablonec nad Nisou: 8 událostí

Srna přecházela bez rozhlédnutí

K dopravní nehodě motocyklu vyjížděla na žádost ZZS v sobotu 30. srpna 2008 v 17:05 hodin jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Velké Hamry na dopravní nehodu motocyklu do obce Kořenov. Průzkumem na místě události byla zjištěna nehoda motocyklu, kdy po údajné srážce se srnou došlo k pádu do příkopa. Obě osoby cestující na motocyklu utrpěly lehká zranění a byly v péči ZZS. Dopravu na místě řídila Policie ČR. Z motocyklu neunikly žádné provozní kapaliny, proto se jednotka mohla vrátit zpět na základnu.

Území okresu Liberec: 5 událostí

Železniční trať není pastvina

Již po páté o těchto prázdninách vyjela v neděli 31. srpna 2008 v 07:07 hodin liberecká profesionální jednotka HZSP SŽDC, s. o., do železniční zastávky Novina. Na místě byla opětovně zjištěna volně se pohybující hospodářská zvířata v prostoru nástupiště a kolejiště. Dále bylo zjištěno, že majitel vyvádí skot na pastvinu přes železniční trať, tam nechá zvířata bez stálého dozoru a pastvina nad tratí není zabezpečena ohradníkem. Tím je silně ohrožena bezpečnost železniční dopravy. Majitel ani přes několikeré upozornění nezjednal nápravu.

Území okresu Semily: 9 událostí

Asfalt na asfaltové silnici

V sobotu 30. srpna 2008 byl v 15:57 hodin oznámen na operační středisko hasičů únik oleje na komunikaci v místní části Hradsko města Jablonec nad Jizerou. Jednotka profesionálních hasičů HZS LK ze stanice Jilemnice na místě zjistila, že se jedná o vyteklý asfalt na vozovce pod železničním viaduktem. Jednotka provedla zasypání úniku sorbentem. O události byl vyrozuměn správce komunikace.

Údajný pád balónu

Na tísňovou linku 112 byl v neděli 31. srpna 2008 ve 20:17 hodin ohlášen požár a následný pád horkovzdušného balónu u Rovenska pod Troskami. Do udaného prostoru vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanic Semily a Turnov a jednotky dobrovolných hasičů z Rovenska pod Troskami a Hrubé Skály. Po soustředění všech jednotek bylo zahájeno pátrání po balónu v rojnici. Zároveň velitel zásahu požádal operační středisko o povolání policejního vrtulníku s termovizí. Neúspěšné pátrání pozemních skupin bylo ukončeno o půlnoci a jednotky se vrátily na svou základnu. Policie přerušila pátrání v 04:00 hodin a v 07:00 hodin ráno bude v pátrání pokračovat.

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-wej-

Sdílet