Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS Středočeského kraje – ÚO Kolín

Nedávno naše redakce navštívila kolínské hasiče.

V loňském roce oslavili hasiči v Kolíně 60 let existence profesionálního sboru. Jejich historie se začala psát v srpnu 1942 kdy byl výnosem městské rady zřízen profesionální hasičský sbor o síle dvanácti mužů. Byl jim přidělen objekt ve Václavské ulici. Techniku a výzbroj převzal sbor od dobrovolných hasičů. Hlavním úkolem sboru byla likvidace požárů a nehod vzniklých po náletech. Po válce se městský sbor změnil na požární útvar,přestěhoval se do prostor v Polepské ulici a od roku 1973 mu přibyl detašovaný útvar v Českém Brodě.

Původní stanice kde sídlí od roku 1953 se za léta podstatně změnila. V roce 1968 byly přistaveny panelové garáže, v roce 1974 přistavěna hlavní budova a začala zde působit OIPO. Rok poté byl postaven objekt pro plnění dýchacích přístrojů. V roce 1980 byla zahájena výstavba dalších garáží, skladu PHM a o tři roky později další přístavba hlavní budovy protože umístění telefonní ústředny přineslo další nároky na prostor. V roce 1988 padlo rozhodnutí zbořit všechny přístavby garáží a postavit od základu nové což se podařilo a v roce 1992 byly nové garáže zkolaudovány. Po roce 2001 se kolínští a českobrodští hasiči stali jako územní odbor součástí HZS Středočeského kraje se sídlem v Kladně a v roce 2003 jim přibyla do územního odboru další stanice v Říčanech.

V současnosti slouží v Kolíně patnáct hasičů na směnu a za loňský rok měli 875 zásahů, z toho 100 v sousedních okresech v rámci výpomoci. Současný ředitel pplk.Jan Bradna dobře ví co jeho hasiči potřebují a tak se stále zlepšuje zázemí na stanicích, podle možností se i nakupuje nová technika a výstroj.

Kolín si svých hasičů váží a tak když slavili výročí založení bylo kolínské náměstí plné lidí kteří se přišli podívat co vše jejich hasiči dokážou.

Technika používaná HZS stanice Kolín:
- CAS K 25 Liaz
- CAS 27 Dennis Rapier
- CAS 32 Tatra 815
- Total Trolf Mercedes – práškový automobil
- PP27 – plošina T 815
- Souprava HV-2 Tatra 815 – hadicový automobil + PČS 50 – čerpací stanice
- AZ 39 Tatra 815 – žebřík
- AD 28 Tatra 815 – jeřáb
- Avia 31 – kontejnerový automobil ( kontejnery: týlový, na olejové havárie, lodní, valníkový, protiplynový, odtahová plošina)
- KA MAN – ropné havárie
Zajímavostí je CAS 27 Dennis (Český Brod, nejstarší v ČR, vyroben 1980)

S většinou vozů Vás postupně seznámíme podrobně v sekci Technika.
Sdílet