Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šumperští dobrovolní hasiči cvičili plnění bambivaku, výcviku se zúčastnilo 17 jednotek

V sobotu 16. dubna 2016 od 9 do 11 hodin probíhala v Šumperku na letišti odborná příprava vybraných jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Hasiči trénovali plnění bambivaku, který je zavěšen pod vrtulníkem.

Dobrovolné jednotky hasičů z šumperského okresu si mohly vyzkoušet naplnit 800 litrový bambivak zavěšený pod policejním vrtulníkem. Tento vrtulník se v rámci Letecké hasičské služby využívá pro hašení rozsáhlých lesních požárů nebo požárů v nepřístupném terénu. Bambivak, který je pod vrtulníkem zavěšen, lze naplnit z volného vodního zdroje (např. z rybníku, přehrady, nádrže apod.) nebo z hasičských cisteren jednotek požární ochrany. Vrtulník může být k požáru povolán velitelem zásahu ze základen v Brně nebo v Praze. Brněnský vrtulník má doletový čas asi 30 minut, pražský asi hodinu. Tento čas postačuje pro zasahující hasiče k tomu, aby na místě v blízkosti lesního požáru zřídili plnící stanoviště pro spolupráci hasičů a osádky vrtulníku.

Dnešního výcviku se zúčastnilo 17 jednotek dobrovolných hasičů, které si vždy dvakrát vyzkoušely naplnit bambivak. Na stovku hasičů v akci se přišla podívat asi tisícovka návštěvníků, která si mohla hned po příletu vrtulník prohlédnout. Pro návštěvníky byla také připravena statická ukázka techniky šumperských profesionálních hasičů a stánek preventivně výchovné činnosti, kde si zejména děti mohly vyzkoušet své znalosti z požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Výcvik dobrovolných hasičů na hašení požárů vrtulníkem se koná v šumperském okrese každým rokem a je určen pro vybrané jednotky požární ochrany, které jsou předurčeny pro zásahy s územní působností, tzn., že jednotky můžeme nasadit na likvidaci mimořádných událostí i mimo území zřizovatelské obce. Tyto jednotky bývají označovány jako JPO II a JPO III, v okrese Šumperk jich je 23 a jsou vybaveny cisternovými automobilovými stříkačkami, které lze využít pro plnění bambivaku zavěšeného pod vrtulníkem. Díky dobré spolupráci a příznivým podmínkám je výcvik každoročně prováděn na Letišti Šumperk.

V posledních letech byly na Šumpersku všechny lesní požáry naštěstí rychle zpozorovány a oznámeny včas na tísňovou linku, takže se nestihly rozšířit do velkých rozměrů. Vrtulník Letecké hasičské služby proto v okrese Šumperk nemusel být nasazen. Loňské léto, které bylo velmi horké a suché, se však do statistik zapsalo také několika lesními požáry (příklady lesních požárů najdete >> zde <<). V této souvislosti bychom proto rádi vyzvali všechny občany našeho kraje k všímavosti a odpovědnému chování. Tím se totiž sníží riziko vzniku požáru a následných škod.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet