Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel HZS ČR navštívil Ústecký kraj, pohovořil i se sloužícími příslušníky

V pořadí již čtvrtý kraj navštívil v pondělí 18. dubna generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba. Hlavní náplní jednodenního programu byla setkání s výjezdovými hasiči.

Generální ředitel HZS ČR si prohlédl rekonstruované prostory stanice v Žatci a seznámil se s dalšími plány HZS ČR v okresu. Také si zde prohlédl průmyslovou zónu, kde je plánována výstavba nové hasičské stanice.

Poté navštívil stanici v Klášterci nad Ohří, kterou sdílí profesionální hasiči společně s dobrovolnými a hovořil se službou konajícími příslušníky a starostou města Klášterec nad Ohří. S hasiči hovořil především o výstrojních součástkách, nedostatcích, které vnímají ve své výstroji a možnostech lepší organizace vystrojování.

Společně se zaměřili také na oblast technického vybavení, na techniku, která hasičům slouží, jaké vnímají hasiči nedostatky v praxi. Diskutovali také možnost „otevření služebního zákona“ nebo zdanění výsluh.

Se starostou města a s hasiči hovořil dále o nevyhovujících podmínkách zázemí klášterecké stanice a možnostech řešení této situace, ať již formou rekonstrukce nebo výstavby nové stanice v blízké průmyslové zóně.

Třetím místem návštěvy brig. gen. Ing. Drahoslava Ryby byla stanice v Ústí nad Labem, kde se seznámil s činností na novém krajském operačním a informačním středisku. Po té jednal s hejtmanem Ústeckého kraje a s vedením HZS Ústeckého kraje.

S hejtmanem kraje Oldřichem Bubeníčkem byla probírána vzájemná spolupráce kraje a profesionálních hasičů a dobrovolných hasičů. Dále podpora dobrovolných hasičů a využití nové dotace pro sbory dobrovolných hasičů. Generální ředitel zhodnotil využívání prostředků od pojišťoven a diskutována byla také činnost JSDH obcí a spolků působících na úseku požární ochrany.

S vedením HZS Ústeckého kraje řešil brig. gen. Ing. Ryba novou koncepci vzdělávání, financování sboru po ukončení projektů z evropských fondů nebo nárůst agend na úseku požární prevence.

Svoji návštěvu zakončil jednáním s vedením krajského sdružení dobrovolných hasičů. Zde byla oceněna především výborná vzájemná spolupráce. Opět se probírala nová dotace pro dobrovolné hasiče a také další možnosti podpory krajských, případně okresních sdružení ze strany státu. Jedná se především o podporu administrativy.

Cesta do Ústeckého kraje, stejně jako ty předcházející, ukázala potřebu diskutovat s hasiči jejich každodenní problémy, protože zpětná vazba z jejich strany mi pomáhá lépe tyto problémy řešit na centrální úrovni. Stejně tak tomu je při mých jednáních s vedením dobrovolných hasičů v kraji.

řekl ke své návštěvě brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba

Výjezdy budou i nadále pokračovat, v květnu do Plzeňského a Karlovarského kra­je.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet