Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dělník v Kuřimi nepřežil zával hlínou

K záchraně dělníka zasypaného ve výkopu dnes hasiči vyjížděli do výrobního areálu v Blanenské ulici v Kuřimi na Brněnsku.

Událost byla krajskému operačnímu středisku HZS ohlášena v 8.04 hodin. Operační středisko na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Tišnově, na Brněnské přehradě a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolnou jednotku z Kuřimi. Ze stanice v Lidické ulici vyjelo i družstvo hasičů – lezců se specializací k záchraně osob z výšek a hloubek se záchranářskou technikou a speciální výbavou na pažení výkopů. Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba a hlídka Policie ČR.

První jednotka hasičů ze stanice v Tišnově byla na místě v 8.15 hodin. Velitel zásahu při průzkumu zjistil, že dělník je pod vrstvou těžké, jílovité zeminy u paty kolmé stěny o výšce cca 6 metrů. Protože muže pod hlínou nebylo vidět, podle svědeckých výpovědí bylo přibližně určeno pravděpodobné místo závalu. Dělník měl být cca 1,5m pod úrovní okolního terénu staveniště. Podle dostupných informací byl muž při příjezdu hasičů pod hlínou již 17 minut. Hasiči okamžitě zahájili záchranné práce pomocí jednoduchého ženijního nářadí. K tomu velitel zásahu využil i bagru, který odebíral zeminu v blízkém okolí záchranných prací. Na místo se postupně dostavily další jednotky hasičů.

Vzhledem k tomu, že k místu závalu přiléhala kolmá stěna a na ní byly patrné zvětšující se praskliny, velitel zásahu rozhodl o provizorním zapažení rozsáhlé plochy s využitím plotny z voděodolné překližky, která byla na stěnu přitlačena a zajištěna lžící bagru. K záchraně zasypaného dělníka byl nasazen také druhý bagr, který byl v areálu. Druhý bagr vyhloubil prohlubeň vedle místa závalu. Hasiči tak mohli odebranou zeminu přesypávat přímo vedle sebe a nemuseli ji náročně odhazovat mimo prostor výkopu. Ve výkopu se hasiči střídali v krátkých intervalech. Jeden z příslušníků HZS byl pověřen sledováním kolmé stěny nad hasiči, aby mohl včas upozornit na změnu situace v terénu u výkopu. Protože kolmá stěna nad výkopem začala být nestabilní i na další straně, byl i druhý bagr nasazen k provizornímu zajištění zeminy nad hasiči.

Po náročné fyzické práci hasiči v 8.38 hodin objevili část těla zavaleného dělníka. To již hasiči začali využívat vlastní speciální výbavu. Zeminu vyhrabávali pomocí nářadí do úzkých prostor, tj. skládacích lopatek Glock, polních lopatek, motyk a speciálních žlabů, vše s krátkými rukojetěmi. Po částečném obnažení horní části těla muže lékařka ZZS po prvotní vyšetření zavaleného zjistila, že muž má nehmatný puls. Tělo muže hasiči v další fázi vyprošťování zajistili a nadlehčovali pomocí lanové smyčky. Po vyproštění dolních končetin hasiči muže předali do péče lékařky ZZS, která konstatovala jeho smrt. Velitel zásahu místo zásahu předal zástupcům PČR, která zahájila vyšetřování na místě události.

Při zásahu se osvědčilo speciální vybavení z technického automobilu ze stanice v Lidické ulici a byly využity zkušenosti členů lezecké skupiny z praktických výcviků v reálných podmínkách.

ppor.Ing.Václav Kovář – velitel čety stanice v Lidické ulici v Brně, HZS JmK, ÚO Brno,
por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wej-

Sdílet