Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Královéhradeckém kraji otevřeli i v roce 2016 dveře stanic veřejnosti a školám

První májovou neděli se brány obou královéhradeckých požárních stanic (centrální stanice Hradec Králové – U Přívozu a stanice Hradec Králové – Pražská) otevřely veřejnosti.

Do svých stanic vpustili hasiči veřejnost i v jiných částech kraje, fotoreportáž je z náchodské stanice.

První návštěvníky přivítal sám ředitel Hasičského záchranného sboru (dále jen HZS) Královéhradeckého kraje plk. Ing. František Mencl. Příznivci hasičů (z velké části se jednalo o příznivce v dětském věku) se následně setkali s dalšími příslušníky hasičského sboru, od nichž dostali např. hasičské pohádky s omalovánkami.

Hasiči na dvoře centrální stanice vystavili téměř všechnu požární techniku včetně vybavení. Poprvé zde byla k vidění cisternová automobilová stříkačka CAS 30 a zařízení SOMATI pro dálkovou dopravu vody. Nechyběla však ani další zásahová technika, jako například vyprošťovací automobil, cisternové automobilové stříkačky CAS 20, práškový hasicí automobil, rychlý zásahový vůz, záchranné čluny, chemický a technický kontejner.

Hasiči návštěvníkům předvedli automobil s plošinou, která byla vysunuta do výšky několika desítek metrů, a automobilový žebřík.

Děti s nadšením využily možnost posadit se do velitelského automobilu, automobilové cisterny či do člunů. Atraktivní bylo i předvedení hydraulického nářadí, které si mohli přítomní sami „vyzkoušet“. Někteří dokonce měli to „štěstí“ a přihlíželi výjezdu jednotky ke skutečnému zásahu. Během dne byli totiž hasiči třikrát přivoláni k události a část vozidel tak musela okamžitě odjet. Jednalo se o technickou pomoc a požár.

Samozřejmostí byla neustálá přítomnost hasičů, kteří ochotně zodpovídali zvídavé otázky dětí i dospělých.

Krásné slunečné počasí přispělo k velké návštěvnosti a tak byla především v dopoledních hodinách stanice návštěvníky doslova zaplněna.

Jen na stanici U Přívozu zavítalo téměř patnáct set lidí. I ostatní stanice Královéhradeckého kraje se těšily velkého zájmu veřejnosti. Například stanici Dobruška navštívilo před dvě stě lidí a Nový Bydžov v pondělí téměř pět set žáků a studentů.

Věříme, že lidé odcházeli spokojeni a že si čas zde strávený především dětští návštěvníci náležitě užili. Všichni se již těšíme na příští den otevřených dveří, který bude jistě podobně vydařený.

Dětem mateřských škol a také žákům a studentům základních a středních škol byl určen následující den. Za doprovodu odborného výkladu hasičů byla k vidění stejná technika jako předchozího dne. Obě stanice navštívilo v pondělí několik tříd.

Školy využívají také možnosti dostavit se na stanice po předchozí domluvě během celého roku. Činí tak především v jarních a podzimních měsících. Od začátku roku tak přivítala stanice U Přívozu již patnáct tříd s více než třemi stovkami žáků. A na květen je již nahlášeno několik dalších.

Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet