Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru motorestu v Zahrádkách na Českolipsku byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

Zásah šesti jednotek hasičů si dnes vyžádal požár motorestu v Zahrádkách na Českolipsku. Požár byl ohlášen v 6:14 hodin a oznamovatel hasiče informoval o tom, že ze střechy stoupá kouř a že neví, zda je někdo uvnitř. Hasiči po příjezdu ihned udělali průzkum, nikoho v objektu nenašli.

Požár zasáhl druhé nadzemní podlaží s půdním prostorem. Hasiči na likvidaci použili několik vodních proudů, úplně poprvé byla v Libereckém kraji použita při zásahu cisterna se speciálním hasicím zařízením Cobra. Ta pomohla především při hašení v mezistropí, kam se hasiči jen obtížně dostávají.

Zabránit šíření požáru se hasičům podařilo v 10:24 hodin, spoustu času pak zabralo rozebírání konstrukcí, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Během zásahu došlo k prohoření části podlahy půdního prostoru, podlaha se propadla do 2. nadzemního podlaží. Žádný z hasičů nebyl zraněn.

Kvůli lepšímu odvodu tepla a kouře z požárem zasaženého prostoru vytvořili hasiči ve střeše odvětrávací otvor.

Zásah probíhal kvůli silnému zakouření v dýchací technice. Jelikož šlo o dlouhotrvající zásah v dýchacích přístrojích, dorazil k události ze stanice Liberec protiplynový a chemický kontejner s plnicím zařízením tlakových lahví.

Příčina a výše škody bude předmětem zítřejšího šetření hasičských vyšetřovatelů a PČR.

Zasahující jednotky: HZS LK PS Česká Lípa, HZS LK PS Liberec, dobrovolné jednotky: Česká Lípa, Kravaře, Dubá, Holany.

22.04.2016 16:00

Příčinou požáru se začali zabývat pracovníci služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Česká Lípa, kteří včera společně s vyšetřovateli Hasičského záchranného sboru prováděli ohledání požářiště. Do něj se zapojil i psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření, který pracuje velmi spolehlivě.

Na základě poznatků získaných na místě události můžeme s jistotou vyloučit úmyslné založení požáru, jako nejpravděpodobnější příčina se jeví technická závada na komíně. To však musí ještě definitivně potvrdit písemně vyhotovená zpráva vyšetřovatelů Hasičského záchranného sboru, na kterou nyní čekáme a obdržíme ji v řádu několika týdnů.

por. Bc. Ivana Baláková
Policie ČR
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet