Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historickou budovu Zámku Pardubice využili hasiči pro cvičení

Ve středu 20. dubna 2016 v 9.10 hodin byl na Krajské operační a informační středisko hasičů v Pardubicích oznámen požár na Zámku Pardubice. Plameny začaly šlehat v půdním prostoru při opravě střešní konstrukce v jižní části zámecké budovy.

Dělník ze stavební firmy, která opravu střešní konstrukce prováděla, si nevšiml, že od rozbrušovací pily odlétají žhavé okuje a pokračoval dál v práci. Vedoucím práce byl odvolán a po návratu na místo zjistil, že je půdní prostor zakouřen. Pokusil se sám požár zlikvidovat vlastními silami, ale z důvodu zakouření musel místo opustit.

Běžel proto na to upozornit svého nadřízeného. Ten se přesvědčil o silném zakouření půdního prostoru a informoval hned stálou službu objektu a následně hasiče.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Pardubic a dále dobrovolní hasiči ze Sezemic a Starého Hradiště. Naštěstí se jednalo o taktické cvičení hasičů.

Památkový objekt využívá Východočeské muzeum Pardubice. Hasiči s velkou opatrností projeli se zásahovými vozidly na první nádvoří. Na druhé nádvoří se již hasičská technika nedostane. Hasiči nasadili potřebný počet proudů k likvidaci cvičného požáru v půdním prostoru zámku.

Po zdolání požáru byla vyslána na průzkum skupina hasičů s termokamerou, aby zjistila, zda se požár již nešíří a nejsou někde ještě skrytá ohniska požáru. Následně požár hasiči zlikvidovali.

Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů jednotek PO při řízení sil a prostředků. Důležité bylo zjistit schopnosti hasičů při pohybu v neznámém prostředí. Prověřeny byly znalosti velitelů a příslušníků HZS stanice Pardubice při hašení požáru výškovou technikou. Hasiči si zopakovali i zdolávání požárů ve vícepodlažních a výškových budovách.

Prověřena byla akceschopnost a vybavenost jednotek dobrovolných hasičů ze Sezemic a Starého Hradiště. Při cvičení byla prověřena také funkčnost zdrojů požární vody (hydrantů). Na prvním nádvoří jsou tři hydranty a dva hydranty jsou na druhém nádvoří.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet