Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rožanech u Šluknova hořela vietnamská tržnice a dům, hasiče ohrožovala vybuchující zábavní pyrotechnika

Před sedmou hodinou ranní vyslalo operační středisko šest hasičských jednotek do Rožan u Šluknova, nahlášen byl požár tržnice a rodinného domu sloužícího jako sklad.

K události vyrazili profesionální hasiči ze Šluknova společně s dobrovolnými jednotkami ze Šluknova, Jiříkova, Rumburku, Velkého Šenova a Mikulášovic, celkem na místo dorazilo devět cisteren, dopravní automobily a výšková technika.

Černý kouř, který byl vidět z celého Šluknovského výběžku na několik desítek kilometrů, nevěstil nic dobrého. V době příjezdu první jednotky na místo hořela celá tržnice, zasažena byla i část zmíněného domu. Jak bylo v průběhu zásahu upřesněno, dům nebyl jen skladem, ale i domovem. Všechny osoby ho stihly opustit ještě před příjezdem hasičů.

V celém areálu bylo několik tlakových lahví, kromě nich ale zasahující hasiče ohrožovala vybuchující pyrotechnika – ta byla uskladněna právě v hořícím domě. Hasiči proto hasili několika vodními proudy zvenčí, následně byla nasazena výšková technika – rumburský žebřík a jiříkovská plošina.

Plameny zasáhly i uskladněné palivové dřevo, na jeho rozhrabávání byl povolán specializovaný nakladač.

Postupně na místo dorazil také řídící důstojník a vyšetřovatel požárů z Děčína, ve spolupráci s policisty a velitelem zásahu zjišťovali, proč k požáru došlo. Provoz na frekventované silnici uzavřely policejní hlídky.

Zásah pokračuje do poledních hodin, hasiči strhávají štít domu a dohašují skrytá ohniska. Proběhla také redukce sil a prostředků, některé jednotky byly odeslány zpět na základny.

Sdílet