Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda a požár kamionu u Příbora

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v úterý 2. 9. 2008 odpoledne u požáru kamionu s dřevěnými deskami, který havaroval na silnici R48 u Příbora (okres Nový Jičín) a položil se na bok přes všechny čtyři proudy silnice. Škoda na plachtě a části nákladu přesahuje sto tisíc korun.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o nehodě, která si naštěstí vyžádala pouze lehké zranění řidiče, půl hodiny po úterním poledni. Na místo vyjela jednotka hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a dobrovolní hasiči z Příbora.

Hasičům se podařilo dostat požár na návěsu kamionu pod kontrolu během půlhodiny, pak museli při dohašování vytáhnout asi třetinu celého nákladu desek, jehož hmotnost byla 24 tun. Při vykládání zranila jedna z fošen dobrovolného hasiče na ruce.

Také museli hasit požár části nafty, která vytekla z nádrží kamionu. Celkem uniklo odhadem až 1000 litrů nafty. „Díky tomu, že v tomto úseku jsou vyjeté koleje, se nám podařilo zamezit úniku nafty mimo vozovku, ani v kanálech nic neskončilo," řekl velitel hasičského zásahu.

Na místě zásahu byl majitel přepravní firmy i osmatřicetiletý řidič, který se již vrátil z ošetření v nemocnici. Povolali jeřáb, který bude pomáhat překládat desky a kamion, ležící na boku, bude stavět zpět na kola. V okamžiku, kdy bude na místě, hasiči končí svůj zásah. Náhradní kamion již zde čeká na naložení.

Kamion, jedoucí z Paskova, poškodil zhruba 30 sloupků lanového svodidla mezi oběma směry. Na místo byla povolána Správa silnic Moravskoslezského kraje, která po odklizení kamionu očistí celou vozovku, pracovníci státního podniku Povodí Odry a odboru životního prostředí z Městského úřadu Kopřivnice.

Ještě před šestnáctou hodinou byly oba směry důležité komunikace, spojující Frýdek-Místek a Nový Jičín, uzavřeny. Otevření se předpokládá až po odklizení kamionu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet