Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na pardubickém dostihovém závodišti hasiči nacvičovali zásah při požáru, explodovala tlaková lahev

Každý dobře ví, že Velká pardubická se odehrává v říjnu. Pardubičtí hasiči ale 22. dubna 2016 nacvičovali jak zdolávat případný požár. V průběhu sledování dostihů na závodišti v Pardubicích došlo v 9.22 hodin ve VIP salónku na tribuně D ve třetím nadzemním podlaží k explozi 10 kg tlakové lahve a následnému požáru a zranění osob.

Na operační a informační středisko hasičů byl hlášen pohyb v salónku zhruba dvaceti osob.

Ač se jednalo o taktické cvičení hasičů, vzpomeňme, že v říjnu 2015 při Velké pardubické došlo skutečně k požáru, který musely likvidovat jednotky hasičů.

Přečtěte si

A dnešní cvičení? Hasiči po příjezdu na místo začali ihned s průzkumem tribuny a následnou evakuací osob. Zraněně osoby byly zachráněny a umístěny mimo nebezpečí. Požár hasiči zlikvidovali a provedli kontrolu termokamerou. Tlaková lahev byla ochlazena a vynesena mimo tribunu.

Areál dostihového závodiště má celkem 10 tribun. Tři tribuny mají více nadzemních podlaží. Například tribuna A má dokonce šest nadzemních podlaží a pojme až 1700 diváků. Tribuna B má kapacitu 500 osob s pěti nadzemními podlažími. Tribuna D má pět nadzemních podlaží a kapacita je 1 160 osob.

Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů jednotek při řízení sil a prostředků, při vyhledávání a zajištění osob při mimořádné události v neznámých prostorách v silném zakouření. Dále bylo cílem procvičení práce s termokamerou, spojení v jednotce, prověření funkčnosti zdrojů hasební vody.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet