Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při úniku chloru v areálu úpravny vody Tlumačov – Skály cvičily dobrovolné i profesionální jednotky

Ranní prověřovací cvičení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v areálu úpravny vody Tlumačov – Skály.

Prověřovací cvičení bylo zahájeno v sedm hodin ráno vyhlášením poplachu zaměstnancům areálu úpravny vody a oznámením vzniku události na tísňovou linku krajských hasičů ve Zlíně. Jak stanovil námět cvičení, vlivem technické závady došlo v technologii chlorovny úpravny vod k nekontrolovanému úniku chloru ze zásobníku. Jednalo se množství asi 1 tuny.

Jako první se o zásah pokusili sami zaměstnanci a to v souladu s vnitřními směrnicemi. Likvidace události však byla nad jejich možnosti.

Na místo události byly vyslány dva cisternové automobily profesionálních hasičů ze stanice Otrokovice a současně i jednotka tzv. chemického opěrného bodu z centrální stanice Zlín s další cisternou a technicko – chemickým speciálem. Cvičící jednotky doplnili také dobrovolní hasiči z blízkého Tlumačova.

Po obdržení potřebných informací z havarijní dokumentace a provedení průzkumu, vytyčili hasiči nebezpečnou zónu a připravili se na zásah v přetlakových protichemických oblecích. Ještě než vstoupili určení hasiči do nebezpečné zóny, připravili jejich kolegové dekontaminační stanoviště a potřebný materiál pro vytvoření vodní clony, která odizolovala zasažený objekt od okolí.

Po vniknutí do skladiště zjistili hasiči přesné místo poškození zásobníku a rozsah úniku. V další části cvičení pak provedli utěsnění poškozeného zásobníku a zamezili dalšímu úniku chloru.

Před devátou hodinou bylo prověřovací cvičení ukončeno a jednotky se postupně vrátily na své stanice.

HZS Zlínského kraje děkuje touto cestou vedení a zaměstnancům úpravny vod za spolupráci a možnost realizace dnešního cvičení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet