Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští profesionální hasiči trénovali hašení hořící hořlavé kapaliny v Neratovicích

V rámci zvyšování odborné úrovně a praktických zkušeností příslušníků jednotek požární ochrany se koná ve dnech 26. – 28. dubna praktické zaměstnání v Neratovicích. Zaměstnání představuje soubor činností, které je nutné provést při požárech hořlavé kapaliny na volném prostranství.

Včera jednotky HZS hl. m. Prahy simulovaly požár hořlavých kapalin na polygonu. Cílem zaměstnání bylo získat praktické zkušenosti při hašení hořící hořlavé kapaliny.

Přečtěte siBojový řád 41/P: Požáry otevřených skladů hořlavých kapalin

Každý den začíná zaměstnání v 8 hodin v hasičské stanici Holešovice krátkým seznámením s výcvikem a bezpečností práce, potom se odjíždí na skládku uhlí Spolany k nádrži a vykonávají se vlastní práce. Výcvik se koná v lokalitě mezi obcemi Červená Píska a Tišice.

Cíle výcviku:

  • praktické ověření funkce zásahové výstroje v podmínkách požáru hořlavé kapaliny ve venkovním prostředí,
  • nácvik pohybu a taktiky krytí v prostředí s extrémním vývinem sálavého tepla,
  • měření teploty na povrchu zásahové výstroje,
  • nácvik hašení hořlavé kapaliny.

Cvičení se účastní nejen výjezdoví hasiči, ale i příslušníci z dalších oddělení HZS hl. m. Prahy. Odbor prevence, včetně oddělení zjišťování příčin vzniku požáru jsou zde jako pozorovatelé, stejně tak i příslušníci z odboru ochrany obyvatelstva. Získávají zde poznatky pro vlastní činnost odboru.

K hašení tohoto typu požárů je určen také speciální kombinovaný hasicí kontejner, například v Kladně hasiči takovou technikou disponují od začátku roku 2016. Vybaven je i zařízením pro výrobu suché pěny.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet