Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči a záchranáři zasahovali u vážných nehod

Ke dvěma vážným dopravním nehodám vyjížděli v ranních hodinách 4. 9. 2008 hasiči a záchranáři v Moravskoslezském kraji. Obě nehody měly společného jmenovatele – jedním z účastníků nehody byl linkový autobus, druhým osobní automobil.

Ke dvěma vážným dopravním nehodám vyjížděli v ranních hodinách 4. 9. 2008 hasiči a záchranáři v Moravskoslezském kraji. Obě nehody měly společného jmenovatele – jedním z účastníků nehody byl linkový autobus, druhým osobní automobil.

první nehodě došlo před půl šestou ráno v obci Doubrava na Karvinsku nedaleko dolu Doubrava. S autobusem hromadné dopravy se srazil osobní automobil Škoda – Favorit. Hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Karviná ihned zahájili práce na vyproštění těžce zraněného řidiče osobního vozu. Odpojili baterii, zabezpečili místo zásahu a ve spolupráci se záchranáři ZZS řidiče opatrně vyprostili. Zásah byl náročný a komplikací bylo, že osobní automobil byl poháněn LPG, a tak museli hasiči odpojit urychleně i přívod LPG ve vozidle.
Na místo přiletěl i vrtulník letecké záchranné služby. Po vyproštění hasiči pomohli záchranářům naložit zraněného řidiče do vrtulníku a provedli úklid místa nehody. V autobuse v době nehody cestovalo 25 osob, lehce zraněna byla pouze jedna z nich. Příčina nehody je v šetření vyšetřovatelů Policie ČR.<o:p>
</o:p>

Druhá nehoda se stala na Novojičínsku ve městě Fulnek. Patnáct minut před osmou hodinou tam došlo k srážce osobního vozu a autobusu, kterým kromě dalších cestujících jely převážně děti do školy. K nehodě došlo nedaleko nákupního centra.
Na místo vyjeli hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Bílovec a dobrovolní hasiči z Fulneku. Po příjezdu na místo zabezpečili místo nehody a zahájili vyprošťování těžce zraněné osoby z osobního automobilu Mercedes.
Na místo přilétl také vrtulník letecké záchranné služby, který po vyproštění a lékařském ošetření na místě přepravil zraněnou osobu do lékařského zařízení k další péči. Záchranáři na místě ošetřili i řidiče autobusu a odvezli ho k vyšetření do nemocnice. V autobuse byl dále lehce zraněn ještě jeden cestující. Celkem byli u této nehody 3 zraněné osoby. Velitel zásahu na místo povolal psychologa, který navštívil děti, cestující v havarovaném autobusu, ve třídách a poskytl jim preventivní psychologickou pomoc. Také příčinu této dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR.

<o:p> </o:p>
Info: kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje
<o:p>
</o:p>

-wap-

Sdílet