Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči ze Střekova se společně s dobrovolnými záchranáři vzájemně proškolili

Dobrovolní hasiči ze Střekova společně s dobrovolnými záchranáři ČR Ústí nad Labem se navzájem proškolili a následně absolvovali výcvik nejen ve zdravovědě, ale například i zásah ve vodě nebo u dopravní nehody.

Akademie dobrovolných záchranářů ČR s nově vzniklou jednotkou Sboru dobrovolných hasičů Střekov totiž úzce spolupracuje při různých akcích.

To byl také důvod vzájemného proškolení hasičů a záchranářů. Velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů Střekov Antonín Bauer si podobné proškolení a nácvik pochvaluje.

„V něčem se můžeme přiučit od záchranářů, v něčem pak oni od nás. Je to oboustranně prospěšné,“ podotkl šéf střekovských dobrovolných hasičů Bauer. SDH Střekov s mnohaletou tradicí na Ústecku teprve letos v lednu získala status zásahové jednotky SDH a vyjíždí i k ostrým zásahům.

Ředitel Akademie dobrovolných záchranářů Petr Urban k akci podotkl, že šlo o několikadenní intenzívní proškolení a nácviky, kdy se například dobrovolní hasiči společně se záchranáři učili zasahovat a poskytovat pomoc tonoucím přímo ve vodě.

Na programu byla ale i zdravověda a poskytování první pomoci její základy. Naopak u hasičů se pak na oplátku naši lidé naučili jak správně zasahovat například u dopravní nehody, kdy je potřeba vyprostit zaklíněného zraněného člověka z havarovaného auta, ale i na co si dát pozor v oblasti protipožární ochrany a podobně.

dodal šéf ústecké Akademie dobrovolných záchranářů ČR Petr Urban

Podobné školení, nácviky ale i společné taktická cvičení budou mezi záchranáři a hasiči pokračovat i nadále. Obě složky se tak chtějí navzájem obohacovat o vědomosti a zkušenosti.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet