Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při explozi bytu byli zraněni čtyři příslušníci Policie ČR

Dne 6. 9. 2008 krátce před půl jedenáctou dopoledne vyjeli moravskoslezští hasiči k ohlášenému výbuchu s následným požárem v bytě na ulici U Stromovky v Havířově. Na místě průzkumem zjistili, že v bytě v 5. nadzemním podlaží došlo k explozi benzínových par a k následnému rozsáhlému požáru, který zachvátil celý byt.

Rovněž zjistili, že na místě exploze a požáru se nachází jedna usmrcená a 5 zraněných osob. Čtyři zraněné osoby byli příslušníci Policie ČR. V průběhu zásahu došlo dále ke zranění jednoho příslušníka HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Hasiči pomohli záchranářům s vynesením zraněných osob a ihned zahájili hašení rozsáhlého požáru staršího činžovního domu. Zasahovali z vnější strany budovy s pomocí požární vysokozdvižné plošiny a dále vnitřní cestou po schodišti domu. Sedm minut se podařilo požár lokalizovat a za další půlhodinu hasiči požár zcela zlikvidovali.

Na místě zasahovali hasiči dvou profesionálních jednotek HZS Moravskoslezského kraje, stanice Havířov a Karviná (celkem 6 hasičských vozů) a jednotka sboru dobrovolných hasičů Havířov (1 vozidlo). Na místo se dále dostavili vyšetřovatelé Policie ČR a vyšetřovatelé hasičů, zástupce města Havířov a zástupci majitele výbuchem a požárem poškozeného domu (společnost RPG). Ti také ihned na místě začali zabezpečovat obyvatelům poškozených bytů náhradní ubytování.

Na místo byl rovněž povolán statik, který provádí průzkum statického poškození obytného domu.

Na místo se dostavili specialisté chemické laboratoře HZS Moravskoslezského kraje z Frenštátu pod Radhoštěm, kteří budou spolupracovat při vyšetřování příčin výbuchu s následným požárem.

Příčinou exploze bylo úmyslné zapálení benzínu v bytě, co k této činnosti vedlo je předmětem vyšetřování Policie ČR a hasičů. Škoda, způsobená výbuchem s následným rozsáhlým požárem byla předběžně stanovena na 1,5 milionů korun.

Přidáno foto

Foto: tn.cz
více o události zde

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet