Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči při nočním požáru v obci Dobřenice na Královéhradecku uchránili truhlářskou dílnu v hořící hospodářské budově

Ve čtvrtek 28. 4. 2016 kolem třetí hodiny ranní přijalo operační středisko Královéhradeckých hasičů oznámení o požáru v obci Dobřenice na Královéhradecku. K události vyjely jednotky profesionálních hasičů z požárních stanic Hradec Králové a Hradec Králové – Pražská a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nechanic, Plačic, Kosic, Osic a Lhoty pod Libčany.

Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár zděné stodoly na půdorysu o rozměrech zhruba patnáct krát sedmdesát metrů v místním zámeckém areálu. V době příjezdu hasičů byly ohněm zcela zasaženy asi dvě třetiny trámové střechy budovy. Hasiči neprodleně zahájili hašení za pomocí několika vodních proudů včetně hašení z výškové plošiny.

Předběžným průzkumem bylo zjištěno, že se v hořící budově nikdo nezdržuje, což se později potvrdilo a při požáru tak nebylo ohroženo zdraví žádných osob. Cílem hasebních prací bylo především zabránit rozšíření požáru na další část budovy a také na navazující budovu s obytnou částí, což se hasičům podařilo a kolem čtvrté hodiny ranní již požár měli plně pod kontrolou.

Správnou taktikou zásahu se mimo jiné podařilo před požárem uchránit truhlářskou dílnu v přízemí budovy. Nejvíce poničená část hospodářské stavby byla dlouhodobě nevyužívaná, nacházela se zde pouze sláma a několik zemědělských strojů nižší hodnoty.

Škoda vznikla především na stavbě samotné a vyšetřovatel příčin požáru ji spolu s majitelem předběžně vyčíslili na dva miliony korun. Okolnosti vzniku události jsou v šetření.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet