Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Strakonicku proběhlo cvičení dobrovolných jednotek, hasiči si vyzkoušeli dopravu vody i pátrání po osobách

Ve dnech 23. – 24. dubna 2016 proběhlo již páté cvičení jednotek dobrovolných hasičů v okrese Strakonice, které pořádala ODBORNÁ RADA REPRESE (dále jen „ORR“). Cvičení se konalo v rekreačním zařízení v Kadově.

Cvičení začalo v sobotu ráno v půl deváté. Byly představeni lektoři, sděleny organizační záležitosti a plán celého cvičení. Po menší pauze začal školit příslušník PČR pan Pavel Varnuška. Jelikož nám počasí přálo pouze do odpoledních hodin, nebylo možné povolat tohoto příslušníka se služebním psem ve večerních hodinách.

Námětem cvičení byla dálková doprava vody z vodního zdroje – rybník k lesu, fiktivní požár. Dalším bodem cvičení bylo školení první pomoci. Lektorem byl pan Pavel Barák DiS., který je členem PREZÍDIA VODNÍ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY ČESKÉHO ČERVENÉHO KŘÍŽE (dále jen „ČČK“) a příslušníkem Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Byla zde možnost si vyzkoušet i masáž srdce na figuríně. Dále nám pan Barák namaskoval dva figuranty, kdy měla slečna Veronika otevřenou zlomeninu nohy a pan Václav zapíchnuté sklo v hlavě. Vše odpovídalo skutečným zraněním.

Třetím námětem bylo pátrání po zraněné osobě v neznámém terénu. Osoby byly schovány v lesním porostu a roklině. Zde se jednak využily informace podané příslušníkem PČR panem Pavlem Varnuškou, který provedl teorii a podělil se o zkušenosti z vlastní praxe a dále se využily informace ze školení pana Baráka. Ale i tak pod jeho dohledem bylo provedeno ošetření zraněných osob.

Po večeři bylo provedeno vyhodnocení celého cvičení a domluven námět na další cvičení. Cvičení má hlavní význam pro jednotky, které nemají tolik zkušeností z reálných zásahů a mohou si vyzkoušet činnosti, které je zajímají a nemají možnost si je jinde vyzkoušet.

Hlavním kladem tohoto cvičení je hlavně pohodová a kamarádská atmosféra a příjemné posezení, kde se probírají různé záležitosti, které se týkají požární ochrany.


Je to již v pořadí pátý ročník, v minulých ročnících se cvičila i práce na vodě, zásah na nebezpečnou látku, využití a orientace hašení požárů v objektech pomocí operativní karty a operativních plánů. Jedno cvičení bylo zaměřeno na návštěvu u dobrovolné jednotky NP a CHKO Šumava s místem dislokace v Prášilech. Zde jsme byli seznámeni s činností této jednotky a technickým vybavením.

Pro cvičící byla zajištěna strava a možnost ubytování do nedělního odjezdu na své základny. Tímto bych chtěl poděkovat všem, kteří tuto akci podporují, zapojují se do přípravných prací a provádí i odbornou část, především panu Františkovi Hovorkovi a Václavu Brušákovi.

Ing. Pavel Škarda
člen ORR a vedoucí cvičení
Sdílet