Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezi nejvýznamnější manažery roku 2015 se probojoval i ředitel HZS Královéhradec­kého kraje

Mezi nejvýznamnější manažery roku 2015 se probojoval i ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, plk. Ing. František Mencl, který byl nominován mezi tři finalisty odvětví veřejná správa – služby. Stal se tak úplně prvním příslušníkem Hasičského záchranného sboru ČR v této prestižní soutěži.

Soutěži MANAŽER ROKU, kterou každoročně vyhlašují Česká manažerská asociace, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR uspěl v široké konkurenci osobností převážně z privátní sféry. Mezi vítězi této ankety v minulých ročnících jsou manažeři ze společností Siemens s.r.o., Skanska CZ, a.s., Škoda Auto a.s. nebo Třinecké železárny, a.s.

V letošním 23. ročníku uspělo sedmdesát finalistů ve 23 odvětvích a ti pak byli slavnostně vyhlášeni 21. dubna 2016 v rámci Dne úspěšných manažerů a firem v pražském Paláci Žofín za účasti stovek manažerů a předních představitelů českého politického i ekonomického života, zejména zástupců vlády. Záštitu nad soutěží převzal prezident republiky Miloš Zeman, který se s premiérem Bohuslavem Sobotkou zúčastnil závěrečného vyhlášení a předávání cen.


Do finále se letos probojovalo pouze šest zástupců státních institucí. Kritéria jsou totiž velmi přísná. Manažer, který je do této soutěže nominován, musí svojí funkci vykonávat minimálně 3 roky, musí mít osobní přínos na úspěšnosti a rozvoji společnosti, kterou řídí, dále vysokou kvalifikaci v oboru i v oblasti řízení, využívat a rozvíjet moderní metody řízení firmy a mnoho dalších.

Všechny tyto podmínky plk. Mencl splňuje. Za 15 let působení ve funkci ředitele HZS Královéhradeckého kraje se mu podařila celá řada významných počinů.

Zrealizovat výstavbu nové hasičské stanice v Broumově, centrální stanice v Rychnově nad Kněžnou, nové stanice ve Dvoře Králové nad Labem, dostavět stanici ve Velkém Poříčí, v Hradci Králové na Pražské třídě byly zrealizovány dva objekty – Krajské operační a informační středisko s operačním střediskem ZZS a stanice HZS a ZZS KH kraje.

Zrealizovala se obnova cisternové i výškové techniky, byl pořízen potápěčský automobil nebo práškový automobil. Připravuje se výstavba výcvikového střediska pro lezce – instruktory ve Velkém Poříčí z IROPu a výstavba nové stanice v Jaroměři.

V současné době se HZS KH kraje podílí na přípravách a dále pak i na realizaci vlajkového projektu česko-polské spolupráce „Bezpečné pohraničí“.

Přečtěte siProjekt Bezpečné pohraničí nabírá konkrétnějších podob, dvoudenního setkání se zúčastnili čeští a polští hasiči

Do procesu budování a rozvoje Hasičského záchranného sboru ČR se plk. Mencl aktivně zapojuje již 30 let. Mezi jeho největší zásluhy patří erudovaně vstupovat do legislativního procesu státu, například v roce 2000, když byl přijímán balíček krizových zákonů.

Jím zpracované návrhy změn právní úpravy ve prospěch Hasičského záchranného sboru ČR byly úspěšné také v případech vodního zákona nebo rozpočtových pravidlech státu.

Další významnou oblastí zásluh pana plk. Ing. Františka Mencla je rozvoj požárního sportu v České republice. Sám se disciplínám požárního sportu aktivně věnoval v mládí, později se stal organizátorem soutěží a jejich velkým propagátorem.

V polovině 90. let minulého století patřil mezi osobnosti, kterým se podařilo udržet skomírající tradici požárního sportu v naší republice.

Od roku 2000 je pan plk. Ing. František Mencl aktivním rozhodčím a dnes také členem komise požárního sportu zřízené na úrovni generálního ředitelství HZS ČR. HZS KH kraje jako jediný profesionální sbor založil v roce 2008 soutěžní družstvo v klasických disciplínách CTIF a v roce 2009 toto družstvo vyhrálo ve své kategorii olympiádu hasičů.

Jaké je vaše životní krédo?

Někdy musíš udělat jeden krok vzad, abys mohl udělat tři kroky vpřed.

Co považujete za Váš největší úspěch v roce 2015?

Dokončení stavby požární stanice a stanice zdravotnické záchranné služby ve Vrchlabí v hodnotě 58 mil. Kč a zahájení 1. etapy stavby atletického stadionu pro požární sport v hodnotě 22,5 mil. Kč.

Jakým způsobem se snažíte zvýšit konkurenceschopnost Vaší společnosti/in­stituce?

V naší organizaci se jedná především o zvyšování odborných znalostí a profesionální jednání při řešení krizových situací.

Co považujete za největší bariéru Vaší práce, jak by se měla omezit či odstranit?

V oblasti výkonu státní správy a v ekonomické oblasti je problémem velké množství administrativní činnosti. V oblasti lidských zdrojů je problémem nedostatek kvalifikovaných odborníků psychicky odolných a fyzicky připravených pro práci ve služebním poměru.

Jak se staráte o své zaměstnance, jaký motivační program nabízíte?

Pro uspokojování potřeb zaměstnanců využíváme sociální fond, ze kterého přispíváme např. na lyžování, plavání, saunu, masáže, a to za účelem zvyšování fyzické zdatnosti.

Kdo je Vaším manažerským vzorem a proč? Koho vnímáte jako nejvýznamnější osobnost současného českého byznysu?

Manažerských vzorů jsem měl v životě několik. Přesto mým nejvýznamnějším vzorem byl generál inženýr Miroslav Štěpán, který vykonával 14 let funkci generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR a který v 90. letech byl mým přímým nadřízeným a od kterého jsem se učil práci s lidmi, což jsem později využíval ve funkci okresního ředitele a nyní již více jak 15 let ve funkci krajského ředitele.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet