Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Temelíně proběhlo jedno z nejkratších cvičení, simulována byla srážka bagru a vozidla vezoucího jaderné palivo

Jedno z nejkratších cvičení proběhlo dne 28. dubna 2016 dopoledne v elektrárně Temelín. Podle scénáře došlo ke srážce bagru a vozidla vezoucího čerstvé jaderné palivo. To byla také jediná vážná zápletka dvouhodinového cvičení.

Právě řešení málo závažných, ale naopak pravděpodobnějších, událostí, doplnili energetici do letošního plánu havarijních cvičení.

I na tyto situace musíme mít nacvičeny profesionální reakce. Minulost ukázala, že závažným událostem mnohdy předcházely méně významné chyby. Smyslem těchto jednoduchých tréninků je kvalitně a rychle situaci vyřešit a zabránit dalšímu rozvoji.

uvedla ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ Iva Kubáňová

Do cvičení se zapojilo osm členů havarijního štábu, desítka hasičů a několik pracovníků temelínské ochranky. Nejvíce práce pak měla speciální havarijní skupina pro přepravu jaderného materiálu. Jejich úkolem bylo zjistit radiační situaci kolem kontejneru s čerstvým palivem a následně místo zajistit.

Vzhledem k tomu, že radioaktivita čerstvého paliva je velmi nízká, lehce nad úrovní přírodního pozadí, byl zakázaný prostor v těsné blízkosti vozidla. Šlo hlavně o preventivní opatření, běžně se totiž pracovníci při kontrolách mohou v rukavicích čerstvého jaderného paliva dotýkat.

Pro Temelín to bylo letos čtvrté z plánovaných deseti cvičení. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických nehod je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí. Cvičí se i ochrana proti teroristickému útoku. Například loni si čtyři dny armáda zkoušela chránit Temelín proti teroristickému útoku ze vzduchu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 3,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet