Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítězi krajského kola hasičů ve vyprošťování v Moravskoslezském kraji jsou úřadující mistři z Třince a Jablunkova

Jednotka HZS MSK ze stanice v Třinci, aktuální mistr ČR, se stala sobotním (7. 5. 2016) vítězem moravskoslezského krajského kola ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v kategorii profesionálních, které se konalo za krásného slunečného počasí na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě. Třinečtí tak opět postoupili na zářijový republikový šampionát, který se tentokrát uskuteční v Mladé Boleslavi (po dvou letech po předchozím mistrovství ČR).

V kategorii jednotek sboru dobrovolných hasičů zvítězil Jablunkov, který tak potvrdil své loňské vítězství na republikovém šampionátu JSDHO v Třinci. Protože i ten se koná vždy až po dvou letech, tentokrát nepostupuje Jablunkov nikam výš.

Na stříbrném stupínku u profesionálních hasičů skončil Bílovec, který bude Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) reprezentovat na podzimním prestižním Memoriálu JUDr. Františka Kohouta V Praze. Bronz si z Ostravy-Poruby odvážejí profesionální hasiči z Bruntálu.

U jednotek dobrovolných hasičů skončilo na druhém místě Vrbno pod Pradědem, bronzové byly Mosty u Jablunkova. Mimo soutěž se divákům zde předvedly i „vyprošťovací“ týmy profesionálních hasičů z Prahy a dobrovolných hasičů z Polska.

Všechny soutěžící týmy, které až do startu nevěděly, u jakého typu nehody budou zasahovat a v jaké pozici bude uvnitř vozidla „zraněný“ figurant, získávaly body za splnění časového limitu 15 minut, respektive bodové odpočty za další minuty navíc (maximálně 5 minut). Šestice rozhodčích hodnotila během zásahu jeho taktiku, techniku a předlékařskou přípravu, za které udělovala (či ubírala) další body.

Vznik soutěží ve vyprošťování před několika lety byl reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

V sobotu bylo na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě oceněno medailemi za věrnost třetího a druhého stupně více než osm desítek profesionálních hasičů z HZS MSK. (Medaile za nejvyšší, první stupeň – 30 let a více – je obvykle udělován na zvláštních akcích v Praze.) Medaile předávali společně s ředitelem HZS MSK plk. Zdeňkem Nytrou a jeho zástupcem plk. Vladimírem Vlčkem první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka a první náměstek ostravského primátora Michal Mariánek.

Na Hlavní třídě také obdržela od hasičů paní Marcela z Ostravy ve svízelné životní situaci (mj. se stará o dospělou postiženou dceru) výtěžek sbírky tříetapové cyklistické akce z České Lípy do Ostravy-Poruby, dlouhé přes 430 km. Zapojilo se do ní pětadvacet profesionálních hasičů, včetně jedné příslušnice HZS MSK z krajského ředitelství. Charitativní akce, nazvaná „Memoriál Martina Hrbáčka 2016“, byla také vzpomínkou na bývalého příslušníka HZS MSK.

Foto: Pavla Jakoubková a Jakub Kozák (paw a kow)
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
07-05 výsledky Vyprošťování Ostrava 2016_verzeII.xlsx zobrazit online XLSX 33 kB