Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Učitelé se setkali v rámci celodenního školení, tentokrát u hasičů v Rakovníku

Ve čtvrtek 28. 4. 2016 se učitelé z rakovnického okresu sešli na společném setkání s hasiči v rámci cyklu vzdělávacího programu pro pedagogy.

Na stanici HZS Rakovník příslušníci prevence zorganizovali celodenní školení, které bylo složené z různých prezentací a reálných videí tak, aby byla v co největší šířce obsažena problematika ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí.

Cílem bylo přiblížit pedagogům toto téma co nejzajímavější formou, aby pak i oni obdobně předali získané poznatky na školách svým žákům. Děti by tak měly lépe pochopit, jak se v různých zdraví nebo i život ohrožujících situacích zachovat.

Stejně jako v minulých kurzech byl i tentokrát velkým přínosem celého školení příspěvek krajské psycholožky kpt. PhDr. Evy Biedermannové. Ta se mimo jiné snažila učitelům napomoci s řešením i dost nelehkých úkolů. Například jim dávala rady a doporučení, jak se zachovat při závažné mimořádné události, která se dotkne třídního kolektivu. Také jim vysvětlila, jaké mohou být první reakce dětí na takovou událost i jak postupovat v nejbližších hodinách nebo dnech.

Součástí přednášek bylo praktické předvedení automatizovaného externího defibrilátoru, se kterým je v dnešní době možné se setkat už ve větších veřejných zařízeních nebo sportovních centrech. K tomuto tématu se učitelé dozvěděli i několik zkušeností ze zahraničí.

Už tradicí se stalo předvést na závěr praktickou ukázku hašení ve venkovním prostoru. Rakovničtí hasiči připravili hašení hořícího oleje rozdílnými hasebními prostředky a látkami. Učitelé tak mohli porovnat pokusy o uhašení počínajícího ohně malým hasicím sprejem „pyrocool“ až po likvidaci plamenů ručním práškovým přístrojem.

Všichni přítomní si pak mohli zdolání simulovaného požáru i zkusit. Jako bonusová tečka za celodenním školením je čekala zajímavá novinka v podobě zkoušky práce s termokamerou.

kpt. Ing. Hana Pinkasová Dejlová
oddělení prevence
HZS Středočeského kraje
Sdílet