Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS si vyzkoušely záchranu osob v nově vzniklé chráněné krajinné oblast Brdy na Příbramsku

Ve čtvrtek 28. dubna 2016 proběhlo taktické cvičení složek IZS okresu Příbram zaměřené na společný zásah v oblasti bývalého vojenského prostoru – v nově vzniklé chráněné krajinné oblasti Brdy na Příbramsku.

Jednalo se o pátrací akci zaměřenou na vyhledávání pohřešované čtyřčlenné skupiny osob, která se ztratila v členitém lesnatém terénu. Hlavním cílem cvičení bylo procvičení koordinace jednotek sborů dobrovolných hasičů okresu Příbram, jednotky HZS Středočeského kraje ze stanice Příbram, složek Policie ČR – Územního odboru Příbram a osádek Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje – územního střediska Příbram.

Pohřešování měla oznámit matka jedné z dívek na tísňovou linku 158 s tím, že dospělá dcera odešla s kamarády na výlet do Brd a již delší dobu jsou všichni nekontaktní.

Oznamovatelka uvedla jako jejich výchozí bod Obecnici. Tam také policisté při prvotním šetření získali od svědků informace o směru pohybu pohřešovaných osob. Bylo vybráno několik lokalit, kde by se mohli pohřešovaní nacházet.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

Cvičení se zúčastnilo přibližně 45 dobrovolných a profesionálních hasičů, 25 policistů a dvě dvoučlenné posádky ZZS. Do pátrací akce byla nasazena nově pořízená technika Policie ČR v podobě dvou terénních čtyřkolek a jednoho terénního vozidla, které HZS Středočeského kraje doplnil terénním velitelským automobilem.

V průběhu pátrání se postupně podařilo nalézt pohřešované osoby, kterým byla poskytnuta prvotní předlékařská pomoc, a byl zajištěn jejich transport z nepřístupného terénu do péče zdravotnické záchranné služby.

Ve dvou případech bylo nutné nasadit speciální lezeckou techniku středočeských profesionálních hasičů k vyproštění osob z exponovaného skalnatého terénu. Velitelem zásahu byl příslušník Policie ČR, který zřídil štáb velitele zásahu.

Sdílet