Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští reprezentanti v požárním sportu dnes odjeli do Sofie na mistrovství světa

V pondělí 8.9. dopoledne do bulharské Sofie odjel reprezentační výběr Hasičského záchranného sboru, který tam bude Českou republiku zastupovat na IV. mistrovství světa hasičů a záchranářů v požárním sportu.

V pondělí 8.9. dopoledne do bulharské Sofie odjel reprezentační výběr Hasičského záchranného sboru, který tam bude Českou republiku zastupovat na IV. mistrovství světa hasičů a záchranářů v požárním sportu.

Soutěže se na národním stadionu „Vassila Levského“ rozběhnou již ve čtvrtek 11.9. v 11:00 první disciplínou „výstup do 4. podlaží cvičené věže“, v pátek 12.9. od 10:00 bude následovat běh na 100 m s překážkami a od 16:00 štafeta 4 × 100 metrů s překážkami. V sobotu 13.9. od 10:00 vše vyvrcholí královskou disciplínou požárního sportu – požárním útokem, ve kterém jsou čeští reprezentanti tradičně velmi silní.

Jedná se o velkou prestižní akci a na základě jejich předchozích úspěchů na mezinárodním poli můžeme oprávněně doufat, že z ní čeští reprezentanti domů přivezou některou z medailí.

Více informací k nadcházejícímu světovému šampionátu včetně programu lze nalézt na www.firechampionship2008.org

Všech deset závodníků bylo do reprezentace, vedené trenéry Josefem Pěnčou a Ivanem Resslerem, nominováno na základě svých dlouhodobě vynikajících sportovních výsledků.

Členové delegace a reprezentace HZS ČR v požárním sportu pro IV. Mistrovství světa hasičů a záchranářů v Bulharsku

(Sofie 9. – 14. 9. 2008)

Vedoucí delegace:

Ing. Dr. Zdeněk Hanuška MV – generální ředitelství HZS ČR

Člen delegace:

Ing. Jaroslav Novotný HZS Ústeckého kraje ředitelství HZS kraje

Rozhodčí:

Ing. Tomáš Lefner HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Vedoucí týmu:

Emil Dopirák HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Trenér a masér:

Ivan Ressler HZS Zlínského kraje územní odbor Uherské Hradiště

Josef Pěnča HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko

Závodníci:

Martin Provazník HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň

Jaroslav Hrdlička HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Jindřich Harasimovič HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň

Karel Ryl HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Michal Staněk HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Karviná

Jan Hopp HZS Středočeského kraje územní odbor Kladno

Marek Jarůšek HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko

Martin Kulhavý HZS Libereckého kraje ředitelství HZS kraje

Vladimír Janko HZS kraje Vysočina územní odbor Pelhřimov

Petr Mařan HZS Královehradeckého kraje územní odbor Jičín

Řidiči delegace:

Jaroslav Náhlík HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Jiří Ovčáčík HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Čeští reprezentanti sklízejí na mezinárodních soutěžích v požárním sportu již tradičně velké úspěchy. Z posledního světového šampionátu v Teheránu si Češi v roce 2006 přivezli dvě stříbrné medaile za štafetu 4× 100 m s překážkami a také požární útok, celkově skončil český tým na 4. místě.

Na 1. mistrovství světa, které se konalo v roce 2002 v Moskvě, obsadilo české družstvo v konkurenci 21 států čtvrté místo a v disciplíně požární útok získalo stříbrnou medaili. Na 2. mistrovství světa v Minsku o dva roky později (2004) byla česká reprezentace celkově třetí a získala titul mistra světa v požárním útoku. Triumf slavil český tým v roce 2005, kdy na II. mistrovství Evropy hasičů a záchranářů v Ostravě v absolutním pořadí zvítězil, když např. v disciplíně požární útok vytvořil nový světový rekord. Toto celkové vítězství české družstvo zopakovalo na III. otevřeném mistrovství Evropy hasičů a záchranářů, které se po odmítnutí Budapešti konalo v roce 2007 znovu v Ostravě. Češi porazili favorizované družstva z Ruska, Běloruska i Ukrajiny a získali zlaté medaile v obou kolektivních disciplínách – požárním útoku a štafetě 4× 100 m s překážkami. A protože také ve zbývajících dvou disciplínách se Češi drželi v popředí, stali se absolutními mistry Evropy v požárním sportu a obhájili tak triumf z roku 2005.

Tyto úspěchy jsou o to cennější, že na rozdíl od některých zahraničních reprezentací se čeští hasiči – reprezentanti nevěnují výhradně požárnímu sportu a i nadále plní své další úkoly v rámci HZS ČR.

Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 – byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny profesionální hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu.

Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7.000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320.000 členů hasičských spolků a sdružení.

Více o požárním sportu naleznete na http://aplikace.mvcr.cz/…i/index.html

Info: kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR 

-wap-

<o:p></o:p>

Sdílet