Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Postrach Ždánského lesa byl dopaden, muž několik let zapaloval chaty i myslivecká zařízení

Případ, který bučovickým policistům a kriminalistům nedal delší dobu spát, nyní spěje ke zdárnému konci. Trpělivá a neutuchající snaha policistů přinesla v těchto dnech své konečné výsledky v podobě trestního stíhání muže, který několik let řádil ve Ždánském lese.

Čtyřicetiletý muž začal úmyslně zakládat požáry na území Bučovicka a později i Hodonínska v roce 2012. Nejprve zkusil zapálit lesní porost, myslivecká zařízení jako kazatelny a krmelce, hromady uloženého palivového dříví nejen v lese, ale i poblíž rekreačních chat a také chaty samotné.

Na svědomí má tento fantom, jak si sám říkal, téměř třicet skutků. V osmi případech se mu jeho plán úplně nezdařil a k výraznějšímu rozhoření nedošlo. Někdy šlo o nevydařené pokusy, v několika založených požárech hrál ale rozhodující úlohu včasný zásah oznamovatele.


Posledním, bohužel vydařeným kouskem pyromana, bylo zapálení lesního porostu v blízkosti letního dětského tábora „Jitřenka“ v chatové oblasti poblíž Nevojic na Bučovicku letos v dubnu. Shromažďování důkazů a stop přivedlo kriminalisty nakonec k muži, který v postižené chatařské oblasti dokonce chatu vlastní.


Spoluprací s brněnskými kolegy se ukázalo, že pachatel založil i některé požáry v Brně. Tento muž se dle svých slov požáry bavil a líbilo se mu i napětí, zda na něj policie přijde. Bučovickému hasičskému záchrannému sboru dokonce anonymně adresoval dopisy, ve kterých požáry popisoval a psal o dalších.

Minulý týden byl chatař s nebezpečným koníčkem obviněn ze šestadvaceti skutků, jde o trestné činy poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Vzhledem ke způsobené škodě, která přesáhla půl milionu korun, mu u soudu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Dle dosavadních zjištění se škoda vyšplhala přes dva miliony korun. Z důvodu, že by obviněný muž mohl pokračovat v trestné činnosti, podal policejní vyšetřovatel podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Soud návrhu státního zástupce vyhověl.

por. Mgr. Alice Musilová
Policie ČR
Sdílet