Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po havárii kamionu do stanice LPG ve Starém Hrozenkově

Dne 8. 9. 2008 ve 20:25 hod. byli hasiči informováni o únik plynu na čerpací stanici ve Starém Hrozenkově. Na místo vyjela jednotka profesionálních z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem, jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým autem a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na čerpací stanici došlo k poškození zásobníku na LPG a úniku plynu

Dne 8. 9. 2008 ve 20:25 hod. byli hasiči informováni o únik plynu na čerpací stanici ve Starém Hrozenkově. Na místo vyjela jednotka profesionálních z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem, jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se speciálním protichemickým autem a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na čerpací stanici došlo k poškození zásobníku na LPG a úniku plynu.

Řidič nákladní soupravy zn. Renault narazil při couvání benzinovou čerpací stanicí návěsem do stříšky samostatné stanice na LPG. Došlo k poškození plechové krytiny stříšky a k uražení pojistného přetlakového ventilu na horní straně zásobníku. Řidič nedbal varování dalších řidičů kamionů, kteří se ho troubením a voláním snažili zastavit.

V prostoru čerpací stanice byly odstaveny i další kamiony, včetně cisterny převážející pohonné hmoty. Po uražení ventilu na tlakovém zásobníku plynu došlo k masivnímu úniku alternativního paliva do ovzduší.

Obsluha čerpací stanice včas vypnula elektrický proud a na místo byli povoláni hasiči. Z hasičů jako první dorazila místní jednotka, která se postarala o zajištění prostoru stanice proti vstupu osob a všechny přítomné vykázala do bezpečné vzdálenosti. O chvíli později dorazili profesionálové z Uh. Brodu. Hasiči začali měřit koncentrace výbušnosti unikajícího plynu a vyhradili nebezpečnou zónu.

Příznivým větrem byl unikající plyn odnášen mimo zastavěnou a obydlenou část obce, kde se volně rozptyloval. Zásobník o obsahu 4 tis. litrů byl naplněn plynem asi do tří čtvrtin. Pomocí tlakové ucpávky se hasičům podařilo utěsnit zásobník s plynem, když předtím museli nejdříve násilím odstranit poškozený ventil. Plyn ze stanice unikal více než hodinu. Při práci hasičů na stanici LPG byl unikající plyn odvětráván přetlakovou ventilací s lehkým skrápěním vodou.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn a zásah složek integrovaného záchranného systému neomezil průjezdnost hlavního tahu ke státní hranici. Dopravní havárii na místě šetřila Policie ČR. K přečerpání plynu z poškozeného zásobníku musel vyjet speciální vůz servisní služby.




mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet