Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár na pile v obci Třebeč

ilustrační foto
Přesně v 17. hodin dne 8. září zahltilo tísňovou linku 112 množství telefonátů, které oznamovaly požár v objektu pily u obce Třebeč. Operační středisko Hasičského záchranného sboru okamžitě vyhlásilo druhý stupeň poplachu a vyslalo na místo dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a Trhové Sviny.

Přesně v 17. hodin dne 8. září zahltilo tísňovou linku 112 množství telefonátů, které oznamovaly požár v objektu pily u obce Třebeč. Operační středisko Hasičského záchranného sboru okamžitě vyhlásilo druhý stupeň poplachu a vyslalo na místo dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a Trhové Sviny.

Zároveň bylo sirénami svoláno pět jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Trhové Sviny, Borovany, Jílovice, Ledenice a Olešnice. Plameny požáru pohltily část hospodářského objektu postaveného do tvaru písmene U. Hasiči všech jednotek okamžitě započali s hasebními pracemi u hospodářské části a s ochlazováním navazující obytné části objektu, aby se požár nerozšířil i tam.

Přibližně po 45 minutách velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru, který se již nešířil dál a množství zasahujících sil a prostředků bylo dostačující pro jeho zvládnutí. Za další hodinu byl požár zcela zlikvidován a bylo možné začít zjišťovat výši škody. Ta byla zatím předběžně stanovena na Kč 2 500 000,– a zahrnuje škody na prostorách brusírny a místnostech údržby včetně stropů a kompletního krovu, na dvou kotlích na piliny, vysokozdvižném vozíku a autogenové soupravě. Hasičům se podařilo uchránit majetek v přibližné hodnotě Kč 5 000 000,–.

Příčina vzniku požáru je zatím předmětem šetření, při požáru nebyl nikdo zraněn. Na místě požáru se přes noc vystřídalo 12 hasičů, kteří po celou dobu monitorovali požářiště. V současné chvíli jsou již všechny jednotky na svých základnách.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje 

-skw-

Sdílet