Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Hodovízu uhořela desítka prasat, škoda na vepříně se odhaduje na milion korun

V úterý 3. května 2016 minutu před jedenáctou hodinou dopoledne vyhlásilo operační středisko poplach jednotkám HZS Plasy, SDH Hvozd a SDH Manětín a vyslalo je do obce Hodovíz k požáru haly na odchov prasat v zemědělském středisku. Následně jako posilu vyslalo dobrovolné hasiče z Horní Břízy a Trnové.

Požár zachvátil jednu polovinu vepřína. Dobrovolní hasiči z Manětína, kteří přijeli na místo jako první, se snažili zabránit šíření požáru jedním C proudem. V zápětí se k nim se třemi dalšími proudy přidala jednotka HZS Plasy. Požár byl natolik rozšířen, že hasiči museli na oheň útočit pouze z vnějšku budovy.

Postupně začaly přijíždět další jednotky, které se podílely na hasebních pracích a kyvadlové dopravě vody z obecní nádrže. Na polovinu budovy, kterou se podařilo od požáru odříznout, nasadili hasiči přetlakovou ventilaci, aby ochránili před kouřem ustájená zvířata. V hořící části hasiči po sražení plamenů začali rozebírat konstrukce a likvidovat jednotlivá ohniska.

Dle vyjádření hlavního zootechnika bylo v budově ustájeno 22 prasat, 10 se jich zachránilo, 12 kusů bylo uhořelých či utopených, dvě se postrádala. Jedno z nich nalezli hasiči živé v jímce s fekáliemi a druhé v podzemním kanále.

Velitel zásahu rozhodl o použití místního fekálního vozu k odčerpání jímky a jeřábu k záchraně obou prasat. Obě se podařilo dostat do bezpečí zhruba po hodině a půl náročné práce. Požár napáchal škody předběžně za 1 milion korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 3 miliony. Příčina vzniku požáru není dosud známa.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet