Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy Moravského divadla v Olomouci byl taktickým cvičením, účastnilo se 400 figurantů

Ve čtvrtek 5. května 2016 byl v 11:40 hodin oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje požár střechy Moravského divadla v Olomouci na tř. Svobody. S touto informací vyjeli profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Olomouce k taktickému cvičení jednotek požární ochrany.

Požár vznikl v půdních prostorách divadla, kde se nachází několik jednotek vzduchotechniky. Jedna z jednotek zkratovala a plameny se rozšířily i na střešní konstrukci. Kouř velmi rychle postupoval na jeviště a hlediště, kde právě probíhalo představení. Hasiči po příjezdu ihned zahájili evakuaci všech diváků a herců na volné prostranství před budovu divadla.

Současně s evakuací prováděli hasiči likvidaci požáru za pomoci výškové techniky a vnitřní zásahovou cestou až do podkroví divadla. Po evakuaci osob hasiči prohledávali hlediště, balkony, galerii, jeviště a orchestřiště, protože se pohřešovalo několik diváků a jeden hudebník. Jeden z diváků byl nalezen v bezvědomí, hasiči ho vynesli ven a zahájili resuscitaci pomocí automatického externího defibrilátoru.

Dnešního cvičení se zúčastnilo 15 profesionálních a 4 dobrovolní hasiči a asi 400 figurantů. Cílem cvičení bylo ověřit postupy při zdolávání požáru a evakuaci z objektu s velkým počtem osob. Hasiči dále procvičili koordinaci postupů zasahujících jednotek se zaměstnanci divadla a prověřili dokumentaci požární ochrany. Cvičení bylo ukončeno v 12:30 hodin.

V Moravském divadle v Olomouci se naposledy odehrál reálný požár dne 30. prosince 2011, kdy v prostorách sklepa došlo ke zkratu na elektroinstalaci. Požár se tehdy naštěstí nikam nerozšířil, silný dým však zakouřil sklepní prostory.

V době vzniku požáru probíhalo v divadle představení, díky rychlému zásahu hasičů však nemuseli být návštěvníci evakuováni. Škodu vyčíslil majitel na 5.000 Kč.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet