Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení na Hvězdárně v Brně připomnělo požár před třinácti lety, simulován byl výbuch acetylenové soupravy

V nedělních odpoledních hodinách proběhlo na Hvězdárně v Brně prověřovací cvičení jednotek z požárních stanic Lidická, BVV a Lískovec.

Během stavebních úprav na terase Hvězdárny a planetária došlo vlivem technické závady k požáru a následnému výbuchu acetylenové svařovací soupravy. Požár se rychle šířil po dřevěném povrchu terasy. Při události došlo ke zranění dvou zaměstnanců stavební firmy. Dalším dvěma pracovníkům, odřízl požár únikovou cestu a zůstali uvězněni na terase.

Jednotky po příjezdu nasadily v dýchací technice dva útočné proudy do prostoru terasy. Jeden vodní proud byl nasazen z koše výškové techniky. Záchranu nezraněných osob z terasy provedly pomocí nastavovacího a automobilového žebře. Pomocí vyváděcích masek hasiči vyvedli z objektu dvě osoby.

Když u nás v roce 2003 hořelo…

V úterý 6. května 2003 u nás hořelo. Pozorovatelnu pod odsuvnou střechou tehdy stylově zapálil dalekohled mířící na Slunce. Jelikož byl tehdy přístroj bez dozoru, na požár upozornil štáb televize Nova, který shodou náhod připravoval reportáž o parku Kraví hora.

Ke cti jim slouží, že kameraman sice natáčel plameny šlehající z pozorovatelny, ale reportér volal o pomoc. Škody byly naštěstí minimální: pár ohořelých prken a očouzený dalekohled. Situaci totiž zachránil kýbl špinavé vody paní uklízečky a rychlý zásah brněnských hasičů.

Nakonec se celá situace pojala jako reklama na výjimečný úkaz, který měl nastat další den. Očouzený dalekohled se umyl, vyměnilo se pár prken podlahy, a protože bylo pěkné počasí, mohla se 7. května ze stejných míst sledovat temná silueta planety Merkur přecházející přes sluneční kotouč.

www.hvezdarna.cz

Záchrana dvou zraněných pracovníků měla proběhnout pomocí vrtulníku LS PČR. Ten byl bohužel před začátkem cvičení odvolán k jiné akutní mimořádné události mimo JmK.

Před šestou hodinou se jednotky vrátily zpět na základnu.

Za každého diváka, který se na cvičení přišel podívat, poputuje 1 Kč na Nadaci policistů a hasičů v tísni.

Petr Příkaský
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet