Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Litvínovská sedmička k zásahu nedojela, na lesní cestě zapadla do mírného srázu

Hasičská cisterna litvínovských profesionálních hasičů cestou k zásahu nedojela. Na lesní cestě mezi Litvínovem a Mezibořím totiž zapadla a částečně sjela z mírného srázu. Strojník hasičů již ale kolos nedokázal dostat zpět na cestu.

Potvrdil to mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan s tím, že k události došlo již v neděli v podvečer. Hasiči se o vyproštění tatrovky proto pokoušejí i v pondělí. Pětadvacet tun vážící hasičský speciál má vpředu nainstalovaný naviják sloužící například k vyproštění automobilů do hmotnosti pěti tun. Ten hasiči použili jako zakotvení vozu o nedaleký stožár elektrické energie.

Cisternová stříkačka je určena především k zásahům do těžko přístupného terénu a byla speciálně upravená a hlavně vybavená pro litvínovské hasiče. Po nezpevněném povrchu lesní cesty pak zásahový automobil sjel částečně pravou stranou do koryta potoka.

Hasiči museli nejprve odčerpat pohonné látky do speciálních barelů a odlehčit tatrovku, která vezla vodu k zásahu, aby automobil byl k vyproštění lehčí. Hasiči zároveň museli prořezat stromy kolem cesty, aby se na místo dostala další vyprošťovací technika. Mluvčí krajských hasičů si netroufl odhadnout, kdy se hasičům zapadlou tatrovku podaří vysvobodit.

Ředitelka mosteckých hasičů Eva Benáková potvrdila, že hasičské vozidlo se po několika hodinách podařilo vyprošťovacímu týmu nakonec zdárně vysvobodit. Při nehodě naštěstí nedošlo k vážnému poškození zásahové cisterny. Tu mají profesionální hasiči k dispozici od roku 2011.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet