Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž ve vyprošťování v Hradci Králové

V úterý 16. září 2008 od 9.00 hodin se na parkovišti před Zimním stadionem v Hradci Králové uskuteční krajská soutěž hasičů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého a Pardubického kraje ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Ilustrační foto
<!---->

V úterý 16. září 2008 od 9.00 hodin se na parkovišti před Zimním stadionem v Hradci Králové uskuteční krajská soutěž hasičů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého a Pardubického kraje ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Hradec Králové Ing. Otakar Divíšek.

Soutěže se zúčastní celkem deset družstev, včetně družstva z Hasičského a záchranného zboru Banská Bystrica. Každé družstvo tvoří čtyři příslušníci (velitel zásahu + tři hasiči), jejichž úkolem je rychlé, bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla a poskytnutí první předlékařské pomoci v časovém limitu do 20 minut.

Počínání soutěžních týmů během simulovaného zásahu budou sledovat rozhodčí z Hasičského záchranného sboru ČR a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, kteří budou hodnotit zásah a vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla ve třech oblastech: v oblasti taktiky (např. přístup k místu nehody, označení místa nehody atd.), v oblasti techniky provedení zásahu (stabilizace vozidla, způsob komunikace se zraněnou osobou atd.) a poskytnutí první předlékařské pomoci.

Soutěžící jednotlivých družstev do poslední chvíle nebudou znát druh nehody. Je připraveno několik modelových situací dopravních nehod, ať se již jedná o hromadnou nehodu více vozidel, či nehodu vozidla, které skončilo na boku nebo na střeše. Teprve při zahájení zásahu hasiči zjistí, jaká situace pro ně byla nasimulována.

Nejlepší týmy z obou krajů se zúčastní Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které se uskuteční 25. září 2008 v Českých Budějovicích.

Družstva HZS Královéhradeckého kraje:

centrální stanice Hradec Králové

územní odbor Jičín

územní odbor Náchod

územní odbor Rychnov nad Kněžnou

územní odbor Trutnov

družební HaZZ Banská Bystrica


Družstva HZS Pardubického kraje:

centrální stanice Pardubice

územní odbor Svitavy

územní odbor Chrudim

územní odbor Ústí nad Orlicí

Tímto jste srdečně zváni!

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje





-skw-

Sdílet