Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při požáru v Nemocnici Slaný cvičili hasiči z devíti profesionálních i dobrovolných jednotek

V úterý 10. května 2016 krátce před 10. hodinou byl na operační středisko hasičů ohlášen požár kuchyně v léčebně dlouhodobě nemocných v Nemocnici Slaný.

Jednalo se o taktické cvičení jednotek požár ochrany, kterého se zúčastnili profesionální hasiči ze stanic Slaný, Stochov a Kladno a dobrovolní hasiči obcí Zlonice, Smečno, Klobuky, Brandýsek, Plchov a Velvary. Zálohu stanice Stochov (pro případ nutnosti řešení mimořádné události v hasebním obvodu této stanice) zajistila dobrovolná jednotka Žilina.

Po vzniku simulovaného požáru v prostoru kuchyně ve 2. nadzemním podlaží oddělení dlouhodobě nemocných (budova „C“) byl přítomným zdravotnickým personálem vyhlášen požární poplach a současně byl požár oznámen na vrátnici areálu Nemocnice Slaný. Personál vrátnice zajistil oznámení vzniku požáru na KOPIS HZS SčK a na sousední oddělení chirurgie a interny. Z těchto oddělení odešla část personálu do objektu zasaženého požárem za účelem poskytnutí pomoci.

Po příjezdu první jednotky hasičů provedl velitel zásahu průzkum a současně určil jednoho příslušníka pro komunikaci se zdravotnickým personálem. Do místa vzniku požáru byl hasiči v dýchací technice natažen jeden vodní proud k hašení a současně bylo provedeno odvětrání v celém 2. nadzemním podlaží.

Do objektu byla nasazena přetlaková ventilace k odvětrání schodišť a usměrnění kouře do místa hoření s cílem usnadnit evakuaci pacientů. Ostatní hasiči se spolu s personálem nemocnice podíleli na evakuaci pacientů.

Cílem cvičení bylo mimo jiné ověřit čas, za který lze evakuovat pacienty z budovy „C“. Dále pak porovnání nové dokumentace zdolávání požáru s reálným stavem, zhodnotit možnosti a způsoby vyhlášení požárního poplachu v objektu „C“ a seznámit zaměstnance nemocnice Slaný se zásadami evakuace pacientů.

Věrohodnosti cvičení přispěl vyvíječ kouře a 35 figurantů, kteří pro účel cvičení nahradili pacienty.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet