Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mladé Boleslavi hořela Akuma, zasahovalo několik desítek jednotek hasičů, škody jdou do stovek milionů

Včera odpoledne začala hořet v Mladé Boleslavi továrna na akumulátory Akuma, rozsáhlý požár továrních hal se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v pozdních večerních hodinách, v nejexponovanější chvíli u události zasahovalo 30 hasičských jednotek.

Dnes odpoledne začala hořet v Mladé Boleslavi továrna na akumulátory Akuma, rozsáhlý požár se hasičům nedaří dostat pod kontrolu, začala hořet další budova, k místu se sjíždějí posily, v současnosti zasahuje šestnáct hasičských jednotek včetně podnikové jednotky automobilky Škoda. U události je již i hlavní vyšetřovatel zjišťování příčin požáru HZS Středočeského kraje z Kladna. V areálu je zžízen štáb VZ, na místě jsou zástupci města.

Požár byl hasičům ohlášen krátce po 16 hodině s tím, že se jedná o hořící střechu jedné z hal podniku. Hustý černý dým, vycházející z hořících budov, je viditelný na velkou vzdálenost. Hasiči musejí zasahovat v dýchací technice.

Na místo jedou posilové jednotky HZS hl.m. Prahy cisterny z HS 3, HS 5, HS 6, Hs 7, z této stanice vyjel i AZ 30.

Aktualizováno: 20.30 hod.:

,,Pražští hasiči na místo události vyslali v prvním odřadu šest požárních automobilů a 16 mužů, ve druhém odřadu dalších pět vozidel a opět 16 mužů. Jedná se o cisternové automobilové stříkačky a automobilové žebříky", sdělil serveru Požáry.cz tiskový mluvčí HZS hl.m. Prahy Vít Pernica.

Rozsáhlý požár se stále nedaří uhasit, plameny se šíří mezistropím a likvidace bude nasazeným jednotkám profesionálních, podnikových a dobrovolných hasičů trvat minimálně celou noc. Okolí hořící továrny je zcela uzavřeno, městská policie se snaží odklánět dopravu, dle informací přímo z místa události se jí to ovšem moc nedaří a provoz ve městě a okolí Akumy je neustále silný, hasičské vozy se tak musejí proplétat skrze kolony automobilů. Z hořící továrny nadále stoupá hustý dým, který může ohrozit okolí, lidem bylo doporučeno uzavřít okna a nevycházet, pokud to není bezpodmínečně nutné, ven. Na místě neustále probíha monitoring kouřových zplodin chemiky z Kamenice


Aktualizováno: 20.30 hod.:

Vzhledem k dotazům – HZS Praha má na místě 3× CAS K27 Tatra, 1× CAS-32 Iveco, 1× družstvo, 2× AZ-30, 1× ACHR-90 T815, 1× TA/CH Iveco, 1× PPLA MB Atego, 1× PPLA MB Vario

Chemický a dekontaminační automobil z HS-5 byly vyslány v souvislosti s tím, že podnik AKUMA nakládá s nebezpečnými látkami (kyseliny).

Aktualizováno: 22.48 hod.:

Stále probíhá likvidace požáru, nasazeno je více jak 130 profesionál­ních, podnikových a dobrovolných hasičů ze Středočeského a Libereckého kraje, společně s příslušníky pražských hasičů. Ve fotogalerii najdete aktuální snímky Lukáše Vejvara/HZS Středočeského kraje.

Aktualizováno: 23.32 hod.:

30 jednotek, z toho 15 profesionálních a 15 dobrovolných a cca 130 hasičů stále bojuje s požárem výrobní haly Akuma v Mladé Boleslavi. 

Požár vznikl cca v 15:45 hodin ve formátovací hale výrobního závodu Akuma a.s. Mladá Boleslav.

Na místě v současné době stále zasahuje 30 jednotek hasičů z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, Libereckého kraje a hlavního města Prahy pomocí výškové techniky a automobilových cisteren, dopravujících vodu na požářiště.

Požár se vlivem velkého množství hořlavých látek, zejména dřevěných dělících konstrukcí, dřevěných stropů a naskladněných hořlavých materiálů rozšířil téměř po celé střeše výrobní haly o rozměrech cca 100×20 m.

Hasební zásah byl rozdělen do 3 požárních úseků, ze kterých je prováděn hasební zásah 18 proudy vodou se smáčedly a proudy z výškové techniky. Zasahující hasiči jsou po celou dobu zásahu ohrožováni velkým množstvím zplodin hoření, destrukcemi konstrukčních prvků a přítomností kyseliny sírové. Ke zranění civilních osob nedošlo, došlo k jednomu lehkému zranění zasahujícího hasiče.

Zásah je koordinován zřízeným štábem zásahu. Vzniklé škody dosáhnou s největší pravděpodobností stovek milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování specialistů, kteří budou na místě zásahu ještě několik dnů.

Dle sdělení odborníků nejsou zplodinami hoření, unikajícími do ovzduší bezprostředně ohroženi obyvatelé okolních domů a příměstských částí, obyvatelé byly informováni koncovými prvky varování obyvatel o situaci a bylo jim doporučeno nevětrat v domech, nevycházet z domů a omezit provoz v okolí místa události.

Informace o průběhu zásahu, ukončení a stanovení příčin vzniku požáru a vzniklých škodách budeme sdělovat formou aktualizací v následujících dnech.

autor mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů
HZS Středočeského kraje

Aktualizováno: 00:30 hod.: 

Jednotky HZS Praha jsou zpět na základně. Na místě zůstávájí pouze chemici.


Aktualizováno: 13. 9. 2008 06:45 hod.:

Jednotky stále dohašují ohniska, probíhá šetření příčiny vzniku požáru. Na místě jsou i hasiči HZS Dekonta.

Aktualizováno: 13. 9. 2008 11:55 hod.:

Požár v mladoboleslavském podniku AKUMA je uhašen, na místě však hasiči zůstávají na dohlídkovou činnost a eventuální uhašení skrytých ohnisek. Následně bude probíhat šetření příčiny, proč v továrně začalo hořet. Během zásahu došlo k lehčímu zranění jednoho z dobrovolných hasičů po pádu ze žebříku. Přesná výše škod bude upřesněna později.



Foto: www.mladabolesav.cz , mimo ,,ostatní" věci také http://www.sexshopik.cz/akuma-pozar.jpg a

Lukáš Vejvar/HZS Středočeského kraje




-wap-, -kaw-, -wob-

Sdílet