Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FIREBOXY – Papírové modely hasičské techniky

Na trh přichází novinka v podobě papírových modelů hasičské techniky v měřítku 1:100, Požáry.cz se staly mediálním partnerem jejich vydání.

Na trh přichází novinka v podobě papírových modelů hasičské techniky v měřítku 1:100, Požáry.cz se staly mediálním partnerem jejich vydání.

Jedná se o set tří modelů, ze kterého je možno sestavit následující automobily: Známá CAS 32 / 7800 TATRA 813 8×8 JSDH Varnsdorf, PHA 55 / 12000 / 6000 TATRA 813 8×8 dříve služící u ZHÚ Slovnaft Bratislava, nyní v soukromé sbírce a PPLA 4 LIAZ 101 sloužící u HZS Brno.

Modely jsou koncipovány tak, že si modelář může vybrat, jak moc propracovaný chce model mít. Pro začínající modeláře je zde možnost sestavit model z několika „krabiček" – podvozek, kabina, nástavba. Celý model se tak redukuje maximálně na 10 dílů a sestavení modelu je možné během jedné až dvou hodin.

Pokročilí modeláři jistě ocení možnost sestavení propracovanějšího modelu. Možné je slepení modelového podvozku a doplnění řady doplňků – plastické nárazníky, poklopy, vodní děla, výstražné majáky.

Další výhodou je, že se jednodušší varianta může být doplněna o některé detaily. Modelář, který si netroufá na modelový podvozek tak nebude ochuzen o možnost využití některých dílů ze složitější verze.

Modely jsou doplněny návodem, který modeláře provede stavbou a doporučí stavební postup. Dalším pomocníkem při stavbě jsou návodné kresby ze kterých lze snadno vyčíst pozice jednotlivých dílů na modelu. Soubor modelů je tištěn kvalitním čtyřbarevným ofsetovým tiskem na papíru formátu A2 následně skládaném na formát A4. Gramáž papíru je 170 g/m2, což zabraňuje borcení papíru na větších rovných plochách.

Modely lze objednat na následujících místech:

Vystřihovánky , PMHT , MiniModel , případně lze zakoupit přímo na papíráckých akcích pořádaných v pod záštitou Centra papírových modelů (CPM). Cena setu je 50 Kč.

Do budoucna plánuji vydat letištní hasičský automobil PANTHER CFR-FL 6×6 sloužící na pražském Ruzyňském letišti nebo hadicový automobil HA 2 TATRA 815 6×6 sloužící u hasičů v Kolíně… Předloh pro modely je skutečně mnoho, takže je určitě na co se těšit.

Další modely Franty Sochora lze stáhnut na webu Firebox

Info a foto: Franta Sochor – Firebox


- Hynek Obroučka -

Sdílet