Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezi Dobřichovicemi a Mníškem pod Brdy se uskutečnil osmý ročník soutěže záchranářských posádek SOS 2016

Osmého ročníku soutěže záchranářských posádek SOS 2016 se zúčastnilo 18 posádek, mezi nimiž nechyběla také posádka tvořená příslušníky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, která nakonec skončila na krásném pátém místě. Velmi pozitivní bylo i to, že družstvo HZS Středočeského kraje dostalo cenu empatie jako nejlépe spolupracující tým.

V sobotu po celém profilu trati, na přibližně 15 kilometrech, bylo na závodníky připraveno několik modelových situací, které museli všichni absolvovat. Pro zvýšení fyzické náročnosti bylo cvičení doplněno o několik silových úkolů. Jednalo se např. o zásah na řece, kde bylo třeba ošetřit zraněného vodáka, který utrpěl bodnou ránu na dolní končetině.

Zásah pomocí lan při dopravní nehodě pod mostem přes řeku Berounku. Náhlý porod v parku na lavičce, či transport zraněného pacienta skrz potok na místo, kam se lze dostat zásahovým vozidlem.

Tomu všemu v pátečních nočních hodinách předcházela psychicky a fyzicky náročná modelová situace zaměřena na třídění velkého množství zraněných, kde zasahovalo společně vždy 9 družstev. Letošní rok se jednalo o výbuch sklepních prostor, kde probíhala nelegální technoparty.

Foto: Martin Kramer a Petr Šedivý

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet