Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po vážné nehodě dvou nákladních automobilů na D5 museli hasiči vyprošťovat řidiče

Ve středu 11. května 2016 krátce před 9. hodinou byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášena vážná dopravní nehoda dvou nákladních automobilů na dálnici D5, 16. km směr Praha. V jednom z nich byl hlášen zaklíněný zraněný řidič. Operační středisko na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice Beroun se 4 vozidly.

Po komplikovaném příjezdu na místo (za nehodou se vytvořila kolona pomalu jedoucích vozidel) bylo upřesněno místo na 16,4. km a hasiči zahájili záchranné práce. Dále bylo průzkumem zjištěno, že první vozidlo převáží kaolín a do jeho zadní části narazil druhý nákladní automobil s nákladem pneumatik, ve kterém zůstal zaklíněný řidič.

Hasiči pro jeho vyproštění použili hydraulické vyprošťovací zařízení a záchrannou „plošinu“, která jim umožnila dostat se na úroveň řidiče a vést tak vyprošťování co nejefektivněji.

Souběžně bylo prováděno protipožární opatření a ve spolupráci se zaměstnanci SSÚD zamezení úniku provozních náplní. Po vyproštění byl řidič se středně těžkým zraněním dolních končetin předán posádce zdravotnické záchranné služby k transportu do nemocnice.

Dálnice byla v důsledku této nehody v úseku mezi exity na 18. a 14. kilometru na nezbytně dlouhou dobu uzavřena. Na závěr 1,5 hodiny trvajícího zásahu bylo provedeno oddělení do sebe zaklesnutých vozidel a předání místa zásahu dálniční policii. Zálohu stanice Beroun (pro případ nutnosti řešení další mimořádné události v hasebním obvodu této stanice) zajistila stanice Hořovice a dobrovolná jednotka Králův Dvůr.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet