Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sršni útočí na cestující i hasiče

Dne 12.9. 2008 byla v ranních hodinách povolána jednotka HZS SŽDC z pražské požární stanice k likvidaci sršního hnízda u nástupiště železniční stanice Zbečno z důvodu bezprostředního ohrožení cestujících, čekajících na vlak.

Dne 12.9. 2008 byla v ranních hodinách povolána jednotka HZS SŽDC z pražské požární stanice k likvidaci sršního hnízda u nástupiště železniční stanice Zbečno z důvodu bezprostředního ohrožení cestujících, čekajících na vlak.

12.9. 2008, 07.22 hod., Praha/Zbečno žst.

COIS HZS SŽDC obdrželo alarmní výzvu o útočících sršních na nádraží Zbečno, inhed poté byla povolána jednotka HZS SŽDC Praha do železniční stanice Zbečno, kde došlo k útokům sršňů na cestující, čekající na nástupišti na vlak a u budovy nádraží také na autobus. Po příjezdu na místo případu průzkume zjištěno, že se jedná o obrovské hnízdo sršňů, nalézající se uvnitř v dutině stromu ve výšce cca 170 cm na zemí. Sršni, vylétající z něj bezprostředně ohrožují přítomné cestující včetně obsluhy nádraží a tak bylo přikročeno k jeho likvidaci za pomoci motorového vysavače, vysokotlaké vody a chemických prostředků (BIO KILL je naprosto k ničemu, sršním snad i chutná, což víme dlouho, ale nic jiného není, tak se na ně nalil, aby se neřeklo…Nu, opět se šetří tam, kde se nemá…), toto vše za použití ochranných prostředků, tedy včelařských kukel. Během zásahu došlo pochopitelně i k napadení sršni nás, hasičů. Kdyby mi někdo ničil ,,barák", taky bych byl rozzlobený… Jeden z vytočených sršňů vystartoval na kolegu, kterému i přes použití kukly uštědřil svůj dárek v podobě bodnutí a to přímo do tváře. Naštěstí v ní nestačil zanechat celé žihadlo, protože se vše seběhlo neuvěřitelně rychle a útočník byl odehnán. Po zhruba hodině a půl bylo mohutné hnízdo zlikvidováno, motorový vysavač je převíjen dobrý pomocník (oproti předchozímu elektrickému, o kterém se u nás tradovalo, že bodavý hmyz z něj má srandu, neb se na jeho sekací vrtuli točil jak na kolotoči se slovy ještěěě…) a jednotka se naštěstí bez újmy na zdraví vrátila zpět na základnu.

Zasahující technika: CAS 24 Mercedes

Video z cesty k případu – ucpaná ranní Jížní spojka.

-wap-

Sdílet