Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Již také hasiči v Plzeňském kraji disponují sítí pro vyprošťování koní a dalších uvíznutých zvířat

Hasiči na plzeňské Košutce mají novinku ve své výbavě. Od občanského sdružení EDUvet převzali speciální záchrannou síť na vyprošťování koní a zvířat větších rozměrů.

Síť jim přijela předat veterinářka Lýdia Čačková, která zastupovala liberecké občanské sdružení EDUvet, které na nákup sítí zorganizovalo celorepublikovou sbírku. Konkrétně na síť pro hasiče z Košutky přispěla i společnost Samohýl a Jana Nápravníková.

I když v průběhu roku je takových zásahů jen několik, pro hasiče i pro zvířata jsou mimořádně náročné a také nebezpečné.

Zvířata jsou ve stresu, různě se brání, mohou zranit sebe, ale také zasahující hasiče. Když se síť objevila na trhu, uvažovali jsme o jejím nákupu, ale dostali jsme ji darem. Jsme zvědaví, jaký bude mít přínos. Pokud se osvědčí, jsme připraveni dokoupit sítě i na další stanice.

řekl Jiří Bártek, náměstek krajského ředitele pro IZS


Do současné doby museli hasiči používat technické prostředky, které měli zrovna k dispozici.

Ročně máme do deseti zásahů tohoto typu. Většinou pomáháme koním. Dosud jsme improvizovali, používali jsme hadice nebo popruhy, ty jsme pod zvířetem různě podvlékali a zachychovaly na jeřáb nebo na kladku.

Tato síť je unikátní v tom, že se přizpůsobí anatomii zvířat různých rozměrů.

vysvětluje výhodu novinky Jiří Bártek

Hasiči hned po tom, co síť dostali, přešli k praktickým záležitostem. Novinku okamžitě vyzkoušeli sami na sobě. Roli figuranta převzal přímo jeden z hasičů.

Kvůli zásahům v obdobných případech se hasiči zúčastnili speciálního školení v Brně. Osmihodinovým školením prošlo 12 hasičů z celého Plzeňského kraje. Školení probíhalo nejen na učebně, ale i v terénu. Hasiči měli možnost vyzkoušet si na modelu koně jeho záchranu v různých situacích pomocí sítě i jiných provizorních řešení.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet