Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS zasahovaly u hromadné nehody na okraji Frýdku-Místku, figuranty při cvičení hráli studenti ostravské Lékařské fakulty

Více než tři desítky hasičů z pěti jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů (JSDHO) a zhruba stejný počet dalších složek IZS (ZZS MSK, PČR a MP FM) se zapojily do pátečního dopoledního taktického cvičení IZS, které se konalo na okraji Frýdku-Místku vedle bývalých kasáren. Po vyprošťování ze sedmi havarovaných vozidel, třídění podle závažnosti a ošetřování byli zranění převáženi do Nemocnice ve Frýdku-Místku, kde byla druhá část cvičení.

Na tísňovou linku hasičů byla v pátek 13. 5. 2016 krátce po deváté hodině ranní nahlášena hromadná dopravní nehoda sedmi osobních automobilů na okraji okresního města. Nejprve se srazila dvě vozidla, následně, hlavně z důvodu nepozornosti dalších řidičů, se zde střetlo dalších 5 osobních vozidel. Některá skončila na boku nebo na střeše, z jednoho vozidla vycházel kouř.

Po příjezdu první jednotky HZS MSK ze stanice Frýdek-Místek a průzkumu stanovil velitel jednotky (velitel zásahu) priority zásahu, postup záchranných prací a určil místo shromaždiště pro ošetření zraněných osob a místo shromáždění těl. Hasiči vymezili místo zásahu, uhasili požár a provedli další protipožární opatření a stabilizaci vozidel. Také vytvořili prostor pro shromáždění a třídění zraněných.

Hasiči předali ve spolupráci s dalšími složkami IZS zdravotnickým záchranářům k ošetření celkem 19 zraněných a 4 usmrcené osoby. Asistovali i při ošetřování. Figuranty hráli studenti ostravské Lékařské fakulty OU. Některé zraněné a zaklíněné osoby museli hasiči předtím z havarovaných automobilů vyprosit, a to i s použitím hydraulických nástrojů a páteřních desek. Komunikaci s některými zraněnými komplikoval fakt, že nerozuměli česky.

Členové JSDH obcí předurčených pro zásahy u dopravních nehod také vyprošťovali zraněné osoby z havarovaných aut, zajišťovali únik provozních náplní, členové dalších JSDHO pomáhali při transportu, vyhledávaní, ošetřování zraněných, pomáhali se stavbou stanu pro shromaždiště zraněných a plnili další úkoly podle pokynů velitele zásahu.

Policie ČR zajistila vnější zónu místa zásahu, provedla kompletní evidenci účastníků nehody, ztotožnila smrtelně zraněné osoby a pomáhala při ošetřování zraněných. Příslušníci Policie ČR ve spolupráci se strážníky Městské policie Frýdek-Místek zajišťovali bezpečnost silničního provozu v místě nehody.

Druhá část cvičení se konala v Nemocnici ve Frýdku-Místku po transportu zraněných od zmíněné hromadné dopravní nehody. Zde poskytoval pomoc tým posttraumatické intervenční péče (PIT) složený ze zaměstnanců ZZS MSK a nemocnice. ZZS MSK sem zajistila převoz 19 zraněných, z toho dvou těžce zraněných.

Zúčastněné jednotky hasičů: HZS MSK: stanice Frýdek-Místek a Nošovice, JSDHO: Frýdlant nad Ostravicí, Dobrá a Frýdek.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet