Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká reprezentace uspěla na IV. mistrovství světa v požárním sportu

Slavnostním ceremoniálem na národní stadionu „Vassila Levského“ bylo v sobotu 13.9. odpoledne ukončeno IV. mistrovství světa v požárním sportu. Generál Nikola Nikolov, hlavní velitel bulharské požární ochrany a zároveň hlavní rozhodčí mistrovství, předal ceny celkovým vítězům mistrovství i vítězům v jednotlivých kategoriích požárního sportu.

Slavnostním ceremoniálem na národní stadionu „Vassila Levského“ bylo v sobotu 13.9. odpoledne ukončeno IV. mistrovství světa v požárním sportu. Generál Nikola Nikolov, hlavní velitel bulharské požární ochrany a zároveň hlavní rozhodčí mistrovství, předal ceny celkovým vítězům mistrovství i vítězům v jednotlivých kategoriích požárního sportu.

Česká republika, kterou na mistrovství reprezentovalo družstvo Hasičského záchranného sboru ČR, skončila po všech čtyřech disciplínách požárního sportu na celkovém třetím místě. Proti minulému světovému šampionátu v Teheránu si tak naše reprezentace o jedno místo polepšila a potvrdila svou příslušnost k absolutní světové špičce.

Mistry světa se v konkurenci 13 zemí stali hasiči z Běloruska druzí, jsou Rusové a čtvrtí domácí Bulhaři. Čechům a Bulharům se tedy podařilo vklínit mezi dominátory tohoto sportu, jakými je Bělorusko, Rusko, Ukrajina. Tyto země mají především špičkové závodníky v individuálních disciplínách tohoto sportu – výstupu do 4. podlaží cvičné věže a běh 100 m s překážkami.

Česká reprezentace se ukázala především ve štafetě na 4× 100 s překážkami, kde získala druhé místo, a v královské disciplíně požární útok, kde byla třetí. Odjíždí tedy z mistrovství se dvěma bronzovými a jednou stříbrnou medailí. V běhu na 100 s překážkami skončila česká reprezentace na čtvrtém místě a v atraktivním výstupu do 4. podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku jsme obsadili 5. místo.

V hodnocení jednotlivců sice Češi bojovali, ale nikomu ze závodníků se ani v jedné ze dvou individuálních disciplín nepodařilo skončit v první desítce.

Nejúspěšnější zemí v Sofii bylo Bělorusko, které zvítězilo ve třech disciplínách (100m s překážkami, štafeta 4×100 m, požární útok) a bylo tedy i celkovým vítězem mistrovství světa.

Kromě řady národních rekordů zúčastněných zemí padly na mistrovství i tři rekordy světové:

  • 13,12 s dosáhl ve výstupu do 4. podlaží cvičné Alexandr Tiškovskij (Bělorusko),
  • 53,52 s je čas běloruské štafety na 4×100 m s překážkami,
  • 28,87 s je výsledek dvojboje Jevgenie Belčenka z Ukrajiny (sečtené časy z výstupu na věž a běhu na 100m s překážkami).

Bulharsko bylo dobrým organizátorem a mistrovství proběhlo v přátelské atmosféře závodníků i organizátorů a za pěkného letního počasí. Příští mistrovství by měly v roce 2010 hostit Drážďany," sdělil přímo ze Sofie vedoucí české delegace plk. Ing. Zdeněk Hanuška.

Zpět do vlasti se česká reprezentace vrátí v pondělí 15.9 dopoledne.

Více informací k mistrovství světa v požárním sportu a české účasti na něm naleznete na www.hzscr.cz

Požární sport spojuje atletiku s určitými prvky a úkony z práce hasičů. Pro jeho zvládnutí je nutné spojit rychlost a obratnost, nebát se překážek, ani ohně, ani výšek. Požární sport se skládá ze čtyř disciplín, dvě jsou týmové a dvě individuální.

Běh na 100 metrů s překážkami je individuální disciplína, ve které závodník překonává 2 m vysokou bariéru, pak sbírá dvě hadice, se kterými běží přes kladinu (dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 1,2 m). Dalším úkolem je spojení hadic, napojení jedné z nich na rozdělovač a nakonec po napojení proudnice proběhnutí cílem.

Druhou individuální disciplínou požárního sportu je výstup do 4.podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku, vážícího 8,5 kg.

Členové štafety 4×100 metrů s překážkami musí překonávat na trati různé překážky a uhasit skutečný oheň. Úkolem je v co nejkratším čase donést do cíle hasičskou proudnici, která slouží jako štafetový kolík.

Poslední disciplínu, požární útok, plní 7 členů týmu. Jejich úkolem je v co nejkratším čase propojit zdroj vody (nádrž), motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice, doběhnout ke dvěma terčům vzdáleným 90 metrů a pak se do nich trefit proudem vody.

Čeští reprezentanti sklízejí na mezinárodních soutěžích v požárním sportu již tradičně velké úspěchy. Z posledního světového šampionátu v Teheránu si Češi v roce 2006 přivezli dvě stříbrné medaile za štafetu 4× 100 m s překážkami a také požární útok, celkově skončil český tým na 4. místě.

Na 1. mistrovství světa, které se konalo v roce 2002 v Moskvě, obsadilo české družstvo v konkurenci 21 států čtvrté místo a v disciplíně požární útok získalo stříbrnou medaili. Na 2. mistrovství světa v Minsku o dva roky později (2004) byla česká reprezentace celkově třetí a získala titul mistra světa v požárním útoku. Triumf slavil český tým v roce 2005, kdy na II. mistrovství Evropy hasičů a záchranářů v Ostravě v absolutním pořadí zvítězil, když např. v disciplíně požární útok vytvořil nový světový rekord. Toto celkové vítězství české družstvo zopakovalo na III. otevřeném mistrovství Evropy hasičů a záchranářů, které se po odmítnutí Budapešti konalo v roce 2007 znovu v Ostravě. Češi porazili favorizované družstva z Ruska, Běloruska i Ukrajiny a získali zlaté medaile v obou kolektivních disciplínách – požárním útoku a štafetě 4× 100 m s překážkami. A protože také ve zbývajících dvou disciplínách se Češi drželi v popředí, stali se absolutními mistry Evropy v požárním sportu a obhájili tak triumf z roku 2005.

Tyto úspěchy jsou o to cennější, že na rozdíl od některých zahraničních reprezentací se čeští hasiči – reprezentanti nevěnují výhradně požárnímu sportu a i nadále plní své další úkoly v rámci HZS ČR.

Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 – byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny profesionální hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu.

Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7.000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320.000 členů hasičských spolků a sdružení.

Více o požárním sportu naleznete na http://aplikace.mvcr.cz/…i/index.html

Členové delegace a reprezentace HZS ČR v požárním sportu pro IV. Mistrovství světa hasičů a záchranářů v Bulharsku

(Sofie 9. – 14. 9. 2008)

Vedoucí delegace:

Ing. Dr. Zdeněk Hanuška MV – generální ředitelství HZS ČR

Člen delegace:

Ing. Jaroslav Novotný HZS Ústeckého kraje ředitelství HZS kraje

Rozhodčí:

Ing. Tomáš Lefner HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Vedoucí týmu:

Emil Dopirák HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Trenér a masér:

Ivan Ressler HZS Zlínského kraje územní odbor Uherské Hradiště

Josef Pěnča HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko

Závodníci:

Martin Provazník HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň

Jaroslav Hrdlička HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Jindřich Harasimovič HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň

Karel Ryl HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Michal Staněk HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Karviná

Jan Hopp HZS Středočeského kraje územní odbor Kladno

Marek Jarůšek HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko

Martin Kulhavý HZS Libereckého kraje ředitelství HZS kraje

Vladimír Janko HZS kraje Vysočina územní odbor Pelhřimov

Petr Mařan HZS Královehradeckého kraje územní odbor Jičín

Řidiči delegace:

Jaroslav Náhlík HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Jiří Ovčáčík HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava

Info: kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR 

-wap-

Sdílet