Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zářivě červená Scania od WISS Czech jezdí v Protivanově, výrazně omladila vozový park dobrovolných hasičů

Zářivě červenou Scanii pořídil městys Protivanov na Olomoucku pro své dobrovolné hasiče. Cisternová automobilová stříkačka byla dodána společností WISS Czech, vysoutěžená cena činí 5 496 909 korun. Částkou 2,5 milionu přispěla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod, 120 tisíc korun přidal Olomoucký kraj.

Podvozek

Cisternová automobilová stříkačka je postavena na podvozku Scania P440 CB4×4 s dvojkabinou CrewCab 28. Ta je odpružena vzduchem a torzním stabilizátorem.

Kabina je jednoprostorová, šestimístná, s úložným prostorem pod zadní řadou sedadel. Jejich opěradla mají integrovaný držák dýchacích přístrojů Dräger PA 90.

O pohon se stará šestiválcový třináctilitrový motor Scania DC13 o výkonu 323 kW, splňující emisní normu Euro 5. Převodovka je manuální, dvanáctistupňová.

Standardně je poháněna zadní náprava, pohon přední je připojitelný. Nechybí uzávěrky diferenciálů.

Nástavba

Rám nástavby je svařen z hliníkových profilů a oplechován plechem a polyesterem, vyztuženým skelnými vlákny.

Po obou stranách jsou pro usnadnění přístupu k příslušenství stupačky.

Nádrže na vodu a pěnidlo tvoří jeden celek z polyesteru, vyztuženého skelnými vlákny typu GFK. Nádrž na vodu má objem 4 000 litrů, na pěnidlo 240 litrů.

Bronzové dvouplášťové vyhřívané čerpadlo Ruberg je uloženo vzadu, v prostoru obsluhy je rovněž umístěn reproduktor a mikrofon vozidlové radiostanice.

Osvětlovací stožár je osazen čtyřmi LED reflektory se světelným tokem 20 tisíc lumenů, napájen je z palubní soustavy vozu. Využít lze rovněž elektrocentrálu, která je uložena v levé přední roletě.

Sdílet